Eski mahkeme bayırı denilen yerde, Fatih Sultan Mehmet’in eşi Sitti Şah Sultan’ın sarayına ait arsa üzerinde bulunmaktadır.

H. 1300 (M. 1884/1885) yıllarında Vali Kadri Paşa’nın öncülüğünde Mülkiye Rüşdiyesi (Zükur Mektebi Rüştiyesi) olarak inşa edilmiştir. Yapı vilayet mühendisi Bozisyo Efendi’nin projesidir.

1891 yılında okul bahçesine bir kışlık dinlenme yeri inşa edilmiştir. 14 Kasım 1892 tarihinde Mekteb-i İdadi-i Mülki adını alan okul yatılı hale getirilmiştir.

H. 1325 (M. 190971910) yıllarında Maarif Nazırı Emrullah Efendi tarafından mevcut kısımların üzerine yatakhaneler eklenerek Mekteb-i Sultani’ye dönüştürülmüştür.

1913 yılında Bulgarların Edirne’yi işgali sırasında hastane olarak kullanılmış daha sonra aynı isimle yeniden faaliyete geçmiştir. 1953 yılındaki depremde binaın sonradan eklenen katı tamamen yıkılmıştır. 1966 yılında Edirne Merkez Ortaokulu, 1969 yılında ise Atatürk Ortaokulu olarak kullanılmaya başlanmıştır.[1]

Kaynak:

[1] Güneş, C. C. (2010). Edirne’deki Tarihi Eğitim Yapılarının Pencere Sistemleri, Sorunları ve Çözüm Önerileri. (pp. 130-131). Yüksek Lisans Tezi

[2] Kayıcı, H. (2013). Salnamelere Göre İdarî, Sosyal ve Ekonomik Yapısıyla Edirne Sancağı (pp. 148-149). Edirne Valiliği Kültür Yayınları.

[3] (2013). Edirne Taşınmaz Kültür Varlıkları Envanteri Cilt I. (p. 432) Edirne Valiliği Yayınları.