Kadri Paşa’nın başlattığı ahşap okul binası yıktırılır ve Vali Abdurrahman Paşa tarafından bir komisyon kurulur ve okul 1895 yılında “Edirne Hamidiye Sanayi Mektebi” adıyla açılır. Okulda kunduracılık, marangozluk, çiftçilik, seccade ve halıcılık, terzilik bölümleri açılır. Bu bölümlere sonradan musiki sınıfı da eklenir. Okula 1908 senesi başında Ressam Hasan Rıza Bey’in müdürlüğü döneminde konular makinalar ile fanila ve çorap dokumaya başlanır.

Edirne’deki Mekteb-i Sanâyi’i Hamîdî ihtiyaçlara daha ciddi oranda cevap verebilecek, daha kapasiteli bir mektep olarak yeniden inşâ edilmiş ve eğitime açılmıştır.

Öğrencilerin bütün ihtiyaçları karşılanıyor, okulda görevli öğretmenlerin, diğer görevlilerin maaşları ödeniyor, mevcut şartlar altında meslek edinmenin yanında bu çocuklara sâhip çıkılması sorumluluğu da yerine getirilmiş oluyordu.

Vilâyet yöneticilerinin mekteple yakından ilgilendiği, zaman zaman okulu teftiş ettikleri, öğrencilerin faaliyetlerine, sünnet cemiyetlerine katıldıkları anlaşılıyor.

“Hamidiye Mektebi’nde bulunan etfalden sinnen küçük olub, hitanları geçen sene terk ve te’hir olunan yirmi kadarının dahi geçen Cum’a günü sâye-i lütuf-vâye-i Cenâb-ı Padişâhî’de umûr-ı mesnun hitanları mükemmelen icrâ kılınmıştır. Yevm-i mezkûrda zât-ı sâmî-i vilâyetpenâhî mekteb-i mezkûru teşrîf ve herbirini kelimât-i dil-nüvâzî ile taltîf buyurdukları gibi İkinci Ordu-yı Hümâyûn müşir vekîli ferîk saadetlû Veysel Paşa Hazretleri’yle sâir erkân-ı memûrîn-i vilâyet ve ümerâ-yı askeriye hazerâtı dahi azîmet buyurup tenezzühleri için asker müzikasıyla ince saz takımı terennümsâz olmuş ve şakirdândan bazıları jimnastik ameliyatı icrâ ederek hüzzâr-ı kirâmın dikkat ve tahsînini celb eylemiştir. Umum şakirdân tarafından akşamüzeri bir de resm-i geçit icrâ ile (Pâdişâhım Çok Yaşa) duâ-yı vâcibü’l-edâsı üç def’a tekrar olunarak müşarünileyh hazretleriyle sâir med’uvvin avdet buyurmuşlardır”[1]

[1] Edirne Gazetesi, 7 Teşrinievvel 1298, (19 Ekim 1882) Sayı: 1298, Sahife: 2

[2] (2013). Edirne Taşınmaz Kültür Varlıkları Envanteri Cilt I. (p. 435) Edirne Valiliği Yayınları.