Edirne Valisi Hacı Adil Bey tarafından eski Şeriye Mahkemesi arsasına 1909 yılında inşa ettirilmiştir. Bir yıl sonra İttihat ve Terakki Darüleytamı olarak çalışmaya başlamış, Balkan Savaşı öncesinde bir süre için Emniyet Müdürlüğüne terk edilmiş, 1913 yılındaki Bulgar işgaline kadar öğretime ara verilmiştir.

1914 yılında yeniden eğitime başlayan okul 1918 yılına kadar hizmet vermiş, 1919’da ise Trakya Paşaeli Cemiyeti Erkan-ı Harbiyesi’nin karargahı olarak kullanılmıştır. Yunanlar Edirne’yi işgal ettiklerinde binayı banka olarak kullanmışlardır.

1923 yılında Kız Orta Mektebi olarak yeniden açılmış, 1924’te Gazi Paşa İlk Mektebi burada öğretime başlamıştır. 1927’de ise Maarif Emaneti bu binaya taşınmıştır. 1929-1930 ders yılında Maarif Emaneti’nin Hükümet Konağı’na taşınmasının ardından Halkevinde hizmet veren İstiklal İlkokulu bu binaya yerleşmiştir.

[1] İSTIKLAL ORTAOKULU BINASI | edirnemde.com

[2] (2013). Edirne Taşınmaz Kültür Varlıkları Envanteri Cilt I. (pp. 426-427) Edirne Valiliği Yayınları.

[3] Güneş, C. C. (2010). Edirne’deki Tarihi Eğitim Yapılarının Pencere Sistemleri, Sorunları ve Çözüm Önerileri. (p. 106). Yüksek Lisans Tezi