Tarsus’un elektrik altyapı tarihi üzerine yapılan araştırmalarda, kentte elektrikle aydınlatmanın ilk 1902’de başladığı iddia edilmiştir. Fakat arşiv belgelerine göre Tarsus’ta elektrikli aydınlatma 1910’da başlamıştır. Tarsus elektrik santrali, bir hidroelektrik santralidir. Santralden elektrik yüksek gerilimli olarak Tarsus’a iletilmiştir. Burada elektrik, voltu düşürülerek alçak gerilimli olarak abonelere dağıtılmıştır. Santral ve elektrik tesisatı, Tarsus Belediyesi tarafından yapılmıştır. Belediye, elektrik işletmesini 1922/1923’e kadar doğrudan kendisi işletmiştir. Bu tarihten sonra Tarsus Komandit Elektrik Türk Şirketi’ne devretmiştir. 1937’de Tarsus Belediyesi, elektrik tesisatındaki yetersizlik üzerine elektrik işletmesini devralmıştır. Elektrik, Tarsus’a gece ve gündüz verilmiştir. Ayrıca sadece aydınlatmada değil aynı zamanda imalat ve gündelik yaşamda da kullanılmıştır. Tarsus elektrik santrali, Türkiye’nin elektrik altyapı ve teknoloji tarihi açısından önemli bir yeri vardır. Bu santral, Türkiye’nin Osmanlı döneminde yapılmış ilk elektrik santrallerinden birisidir.

Tarsus’taki elektrikli aydınlatma yapılmaya başlanması dış basına da yansımıştır. Amerika Birleşik Devletleri’nde The New York Times gazetesinin 10 Temmuz 1910 tarihli sayısında, Mersin Konsülü Edward I. Nathan’a dayanarak, Havari Paul’un doğum yeri Tarsus’ta elektrikli aydınlatma yapıldığı belirtilmektedir. Haberde Cydnus Nehrin’den sağlanan güçle kasabada 450 sokak lambası ve yaklaşık 600 evin elektrikle aydınlatıldığı ifade edilmiştir.

Kaynak: Microsoft Word – 1 Arslan (dergipark.org.tr)

Günümüzde İstanbul Bilgi Üniversitesi bünyesinde Santralistanbul adıyla hizmet veren Silahtarağa Elektrik Santrali