Kırklareli istasyon alanındaki son istasyon yapısı olan lokomotif deposu, hattın bittiği yerdeki uç kısımda inşa edilmiştir. Dairesel plan şemasına sahip binanın içerisine aynı anda iki lokomotif alınabilmektedir. Şef ofisi ve işçiler için birer oda, bir torna atölyesi ve tuvalet mekânlarının bulunduğu müştemilat bölümü, yapının sağ yan cephesine bitişik olarak tasarlanmıştır. Kırklareli Tren İstasyonu lokomotif deposunun kullanımı, hat üzerinde aktif olarak ulaşım hizmetinin sağlandığı son yıllardan itibaren yavaş yavaş terk edilmiştir. Kullanım dışı kalan bu yapı, bakımsızlık neticesinde zamanla doğa etkileri ve insan eliyle tahrip edilmiş; metal pencere ve kapı doğramaları ile ahşap çatı elemanları sökülerek bina yağmalanmıştır. Bunun neticesinde yapı, doğa etkilerine karşı daha fazla savunmasız bırakılmış, nitekim günümüzde binanın sadece beden duvarları ayakta kalabilmiştir. Yapının iç kısmında yer alan bakım çukurları doldurulmuş, sağ yan cephesindeki mekânlar büyük oranda yıkılmış, tümüyle sıva kaplı olan yapının sıvaları birçok kısımda dökülmüştür. Bina doğa etkilerine direkt olarak açık olduğu için yağmur ve kar suları duvar üst sevilerindeki derzleri boşaltmış, bu kısımlardaki taşlar yer yer dökülmüştür.[1]

Tek katlı, dikdörtgen planlı yapının üst örtüsü tamamen yoktur. Ancak yatay dereli çatı (iki sıra beşik çatı) ile örtülü olduğu anlaşılmaktadır. Yapının ön cephesinde iki büyük kapı açıklığı bulunmaktadır. Kapı üzerlerinde tuğla malzemeden yapılmış basık kemerler ortada kare bir ayak üzerine oturmaktadır. Kare ayak üzerinde ve yan duvarlarda kapı menteşeleri bulunmaktadır. Menteşelerin karşılıklı oluşundan her kapının ikişer kanadı olduğu anlaşılmaktadır. Yapının doğu cephesi üzerinde basık kemerli dört adet kapı girişi yer almakta olup, üst kısımlarında belirli aralıklarla konumlanmış yirmibir adet muhtemelen kirişlerin oturduğu hatıl yuvaları yer almaktadır. Kiriş açıklıklarından ve tuğla kalıntılarından bu cephe üzerinde revaklı bir ön kısım olduğu anlaşılmaktadır. Sivri kemer alınlıklar üzerinde tuğla ile çevrili yuvarlak iki adet kapalı pencere bulunmaktadır. Arka cephesinde ortada bir paye ve yanlarında ikişer adet basık kemerli pencere bulunmaktadır. Batı cephesinde yine ortada bir paye ve yanlarında ikişer adet basık kemerli pencere yer almaktadır. Cephe üzerindeki alınlıklarda tuğla ile çevrili yuvarlak kemerli iki adet pencere açıklığı vardır. Cepheler üzerindeki pencereler dikdörtgen ve basık kemerlidir. Yapı kagir tekniğinde inşa edilmiş olup, yer yer altı sıra yontulmuş kireç taşı üzerinde üç sıra tuğla kuşaklama biçiminde bir duvar tekniği söz konusudur.[2]

Kaynak:

[1] Yıldız, A. (2013). Kırklareli-Babaeski Gar Binalarının Mimari ve Yapısal Analizi. SDU International Techologic Science, 5(1), 51-61.

[2] Tren Tamir Atölyesi | Kırklareli Kültür Varlıkları Envanteri (kirklarelienvanteri.gov.tr)