Tekkenin banisi İbrahim Gülşeni’dir. Veli Dede Dergâhı, mescit, türbe, tevhit hane, şadırvan ve çeşme yapılarından meydana gelmekteydi. Dergâhtan günümüze sadece kitabeli giriş kapısı ile minare ulaşmıştır. Tekke kapısı, Kirpi saçaklı ve yuvarlak kemerlidir. Kemer içinde H. 11161 M. 1748 yılında Şeyh Ahmet Müsellem Efendi tarafından kaleme alınan onarım kitabesi bulunur. Dergahın mescidi H. 10461 M. 1636 tarihinde, Şeyh Veli Dede’nin oğlu Mehmed Efendi tarafından yaptırılmıştır. Günümüzde şerefeye kadar sağlam durumda olan minaresi sekizgen plan üzerine kesme taştan inşa edilmiş olup tek şerefelidir. Bu minare H. 11861 M. 1772 yılında tekkenin tamiri sırasında veziriazam Muhsinzade Mehmed Paşa tarafından yaptırılmıştır. Minarenin petek ve külahı harap olmuştur. Pabuç sade ve köşeleri kesilmiş, piramidal şekildedir. Çokgen gövde üzerinde bulunan şerefenin şebekeli korkulukları vardır. Gövde kıble tarafında kısmen onarım görmüştür. Küfeki çekirdekli basamaklarla şerefeye çıkılır.

[1] Veli Dede Dergahı – Edirne | Kültür Envanteri (kulturportali.gov.tr)