Abant Gölü Millî Parkı
Alan türü Millî park
İlçe Mudurnu
Kapladığı alan 1.262 hektar (12,62 km2)
Kuruluş tarihi 9 Haziran 2022

Abant Gölü Millî Parkı, Türkiye'nin Bolu ilinin Mudurnu ilçesinde yer alan bir millî parktır.

Batı Karadeniz sıradağlarının Karadeniz sahiline paralel ikinci kolunu oluşturan Abant ve Keremali sıradağlarının kolları arasındadır. 1.262 hektar (12,62 km2) alan kaplamaktadır.

Geçmişte 21 Ekim 1988 tarihinde tabiat parkı, 9 Haziran 2022 tarihinde ise millî park olarak ilan edilmiştir.[1] Türkiye'nin 48. milli parkıdır.[2] Tamamı devlet mülkiyetindedir.[3]

Abant Gölü, Abant Dağları üzerinde oluşmuş bir krater ve birikinti gölüdür. Park alanında 1400 metreden 1700 metreye kadar yükseklikte olan birçok tepe vardır. Bitki örtüsü çam, köknar, kayın, meşe, kestane, gürgen, kavak, yabanıl meyve ağaçlarından oluşur.

Türkiye'nin en kalabalık ili olan İstanbul ile başkent Ankara'nın arasında bulunmasından dolayı çok ziyaretçi almaktadır.[3] Bolu ili Mudurnu ilçesi karayolu karayolu parkın içerisinden geçmektedir.

1. ^ "Cumhurbaşkanı Kararı/Karar sayısı 6724" (PDF). 9 Haziran 2022. 12 Haziran 2022 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi.
  2. ^ "48. MİLLİ PARKIMIZ "ABANT GÖLÜ MİLLİ PARKI" OLDU". www.tarimorman.gov.tr. 10 Haziran 2022. 5 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2022.
  3. ^ a b Yılmaz, Zekeriya; Okan, Taner (2021). "Abant Gölü Tabiat Parkı'nda ziyaretçi harcamalarının sosyoekonomik analizi". Eurasian Journal of Forest Science. 9 (3). doi:10.3195/ejejfs.1017023. [ölü/kırık bağlantı]