Ayşe Adilşah Kadın (1748-19 Aralık 1803) Osmanlı Padişahı III Mustafa‘nın eşidir.

Çerkes asıllı Adilşah, III. Mustafa’nın eşiydi. Ona ‘Üçüncü Kadın’ unvanı verildi.[1] [2] 13 Ocak 1766’da Topkapı Sarayı’nda ilk çocuğu kızı Beyhan Sultan‘ı dünyaya getirdi. [3] [2] İki yıl sonra, 14 Haziran 1768’de ikinci çocuğu kızı Hatice Sultan‘ı Topkapı Sarayı‘nda dünyaya getirdi. [3] [2] Mustafa’nın 1774’te ölümünden sonra, o ve kızları Eski Saray’a yerleşti. [2] İzole ortam nedeniyle, her iki kızında da depresyon, anksiyete belirtileri ortaya çıktı.

Ölümünden sonra kızı Beyhan Sultan, annesinin anısına Hatice Sultan Sarayı’nın karşısına Yeşilioğlu Sarayı yakınlarında bir okul yaptırdı. [3] 1805 yılında Hatice Sultan annesinin anısına Adilşah Kadın Camii’ni yaptırmıştır. [3] [2]

Adilşah Kadın, 19 Aralık 1803’te Ramazan ayında öldü ve İstanbul Laleli Camii, III. Mustafa Türbesi’ne defnedildi.

Kaynak: Wikipedia