Yanya’da göl üzerinde yer alan Niss Adası, halk arasında Ali Paşa Adası’ndadır. Bugün müze olarak kullanılan ve Ali Paşa’nın evi olarak tanıtılan
yapı aslında Ali Paşa’ya ait değildir. Yapı, tam karşısında yer alan Aziz Panteleimon Manastırı’nın parçasıdır. Bina, keşişlerin konaklaması için yapılmıştır. Ali Paşa, Sultan II. Mahmut tarafından idam kararı çıktığı zaman adaya kaçmış ve 1822 yılında bugün müze olan keşişlerin kaldığı hücrelerden birinde öldürülmüştür. 1958 yılında adaya devrim öncesine ait eşyaların sergilendiği bir müze yapılması kararlaştırılmıştır. 2012 yılında da Ali Paşa adına müze açılmıştır. Müzenin adada açılmasının sebeplerinden biri, adanın Ali Paşa ismiyle anılıyor olması, ikincisi ise Ali Paşa’nın burada öldürülmesidir.

Kaynak: Yanya Merkez Osmanlı Mimarisi / Central Ottoman architecture of Ioannina, ELA UMUT ÖZTUĞ, 2019