Banisi: Alman İmparatoru ve Prusya Kralı II. Wilhelm

Çeşmenin tunç kitabesinde ki Almanca yazıların tercümesi;
“Alman Kaiser’i Wilhelm II 1898 yılı sonbaharında Osmanlılar’ın hükümdarı II. Abdülhamid nezdinde ziyaretinin şükran hatırası olarak bu çeşmeyi yaptırdı.”

Kubbenin iç tarafında kalan kitabesi;
Hazret-i Abdülhamîd Hânın muhibb-i hâlîsi
Ziver-i iklîl-i haşmet Kayser-i âlî-tebâr

Yaʽni Alman impâratoru hükümdâr-ı güzîn
Hazret-i Vilhelm-i sânî kâm-rân-ı rûzigâr

Pâdişâh-ı âl-i Osmânı ziyâret kasd edip
Makdemiyle eyledi İstanbulu pîrâye-dâr

Bu mülâkât-ı mahabbet-perveri tezkâr için
Eyledi bu çeşme-sârı sâha-pîrâ-yı karâr

Sû-be-sû cârî olan âb-ı sâfa teşkîl eder
Âb-ı sâfî-i müsâfâta misâl-i âb-dâr

Vakfe-gîr-i hayret eyler çeşm-i ehl-i dikkati
Tarz-ı inşâsındaki hiss-i bedîʽ-i zer-nigâr

Rükn-i akvâ-yı hayât oldukça âb-ı cân-fezâ
Pâyidâr olsun bu te’sîs-i mahabbet-üstüvâr

Bî-bedel târîhi cârîdir lisân-ı lûleden
Oldu bu çeşme mülâkata ne dîl-cû yâdigâr

Silindi:
Alman Çeşmesi
Çeşmenin girişinin yer aldığı cephesinden görünümü (Mart 2022)
TürÇeşme
KonumFatih, İstanbul, Türkiye
Açılış27 Ocak 1901

Alman Çeşmesi (AlmancaDeutscher Brunnen), İstanbul'daki Sultanahmet Meydanı'nda, Sultan I. Ahmed Türbesi'nin karşısında yer alan çeşme. Alman İmparatoru II. Wilhelm'in Sultan II. Abdülhamid'e ve İstanbul'a hediyesidir. Almanya'da yapılıp İstanbul’daki yerine monte edilmiştir. Neo-Bizanten üslubunda bir çeşmedir; içeriden altın mozaikle süslüdür.

Alman Çeşmesi, Dersaadet’in kalbi Sultanahmet Meydanı gibi çok merkezi bir konumda 1900 yılında inşa edilerek 1901’de Alman yetkililerin de katılımıyla açılışı yapılan, farklı mimarisiyle gözleri üzerine çeken bir meydan çeşmesidir. İnşa edildiği yerin merkezi olması gibi, aynı zamanda yakın tarihimiz açısından da önemli bir yerde durmaktadır. Zira Birinci Dünya Savaşı’ndaki müttefikliğe giden süreçte Osmanlı-Alman ilişkileri açısından son derece önemli bir dönemin simgesi olmuştur. Alman İmparatoru II. Wilhelm’in Osmanlı topraklarına gerçekleştirdiği ziyaretlerin ikincisinde Sultan II. Abdülhamid ile mülakatının ve Osmanlı-Alman dostluğunun bir hatırası olmak üzere İmparator tarafından çok değerli malzemeler ile zengin bir biçimde yaptırılmış, İstanbul halkına bir hediye olarak sunulmuştu. Bu anlamda bir ziyaret hatırası ya da Dersaadet halkına bir hediye olarak dile getirilse de aslında çeşme büyük bir siyasi anlam taşımaktaydı. II. Wilhelm’in çeşmenin İstanbul’un merkezi sayılan Sultanahmet Meydanı’na yapılması yönündeki ısrarı da bunun bir göstergesiydi. Çeşme, Alman İmparatorunun ziyaretini ebedileştirmek amacını taşıyordu ve bugün dahi bulunduğu konum itibarıyla bu amaca ulaştığını söylemek yanlış olmayacaktır.[1]

1. ^ Yusuf Ziya Altıntaş (2019). "II. Wilhelm'in İstanbul'un Kalbine Girişi: Alman Çeşmesi'nin Kısa Hikayesi ve Çeşmeye "İçeriden Bakışlar"". Latif Çelik (Ed.). Türk Kahvesinin Üç Yüz Yıllık Almanya Yolculuğu. Würzburg: IKG. 29 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2024.