Alsancak Garı
TCDD Taşımacılık istasyonu
Önceki ad(lar)ıPunta Garı (1858 – ?)[1]
Hizmetler
Demiryolu ulaşımı
Toplu ulaşım

Alsancak Garı, eskiden Punta Garı,[1] İzmir'in Konak ilçesi Mimar Sinan Mahallesi ile Umurbey Mahallesi arasında yer alan TCDD'ye ait hemzemin ana tren istasyonudur.

Türkiye'deki en eski gar ve Kemer Tren İstasyonu'ndan sonra en eski ikinci tren istasyonu olan[5][6] ve İzmir-Alsancak – Eğirdir demiryolu'nun başlangıç noktası olan istasyon, Ottoman Railway Company / Osmanlı Demiryolu Şirketi (ORC) tarafından Punta Garı adıyla inşa edilerek 30 Ekim 1858'de hizmete girmiştir.[1][2][7]

ORC Şirketi 1 Haziran 1935'te TCDD tarafından satın alınıp feshedildikten sonra istasyon TCDD'nin denetimine girmiştir.[8][9] İstasyonun adı bu dönemde Alsancak olarak değiştirilmiştir.[kaynak belirtilmeli]

TCDD tarafından 1970'te -banliyö kısmı- yeniden inşa edilerek tekrar hizmete giren istasyon, 2001'de elektrifikasyon altyapısıyla yenilenmiş ve hat sayısı 4'ten 10'a, platform sayısı ise 2'den 6'ya yükseltilmiştir. 1935 – 2006 yılları arasında Alsancak – Buca, 1970 – 2006 yılları arasında ise Alsancak – Cumaovası Banliyö Trenleri'ne hizmet vermiş, 2006'da İZBAN projesi kapsamında kapatılmış ve İZBAN A.Ş. tarafından yenilenerek 30 Ağustos 2010'da tekrar hizmete girmiştir.[3][10]

İki ada platformu ve altı kenar platformdan oluşan istasyonun doğudaki ada platformları İZBAN (Cumaovası – Menemen) Banliyö Trenleri'ne[3] hizmet vermekte, kenar platformları ise TCDD Taşımacılık'a tahsis edilmiş olup, şu an herhangi bir trene hizmet vermemektedir.

1. ^ a b c "ORC Personnel listing" [ORC Personel listesi]. Levantine Heritage. 18 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2024.
  2. ^ a b "ORC History" [ORC Tarihi]. Trains of Turkey. 18 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2024.
  3. ^ a b c "İZBAN Banliyö Treni". İZBAN A.Ş. 18 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2024.
  4. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; ESHOT isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  5. ^ "Izmir Alsancak Terminal" [İzmir Alsancak Garı]. Trains of Turkey. 18 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2024.
  6. ^ "Türkiye'nin 'ilk'i Alsancak Garı". Yeni Asır. 3 Mart 2018. 18 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2024.
  7. ^ "Demiryolu Medeniyeti" [Railway Civilization] (PDF). TCDD. Erişim tarihi: 24 Ocak 2024. [ölü/kırık bağlantı]
  8. ^ "3021 sayılı Resmî Gazete" (PDF). T.C. Resmî Gazete. 6 Haziran 1935. 26 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 26 Eylül 2022.
  9. ^ "A Short History of Turkish Railways" [Türk Demiryollarının Kısa Tarihi]. Trains of Turkey. 18 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2024.
  10. ^ "TCDD History" [TCDD Tarihi]. Trains of Turkey. 18 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2024.