(Lidya’da) görülmeye değer bir anıt vardır. Mısır’dakiler ve Babil’deki anıtlar bir yana, öyle bir anıt vardır ki, bilinen bütün öbürlerini aşar. Bu, Kroisos’un babası Alyattes’in mezarıdır, etekleri büyük taşlarla (krepis) örülmüş bir toprak yığınıdır. Küçük esnafın, el işçilerinin ve aşk satıcısı küçük kızların topladıkları paralarla yükseltilmiş bu anıt. En yüksek yerinde, ben oradan geçtiğim zamanda da, beş tane taş blok vardı, üzerlerinde kazılı olan yazıtlarda, buna katılan her meslek dalının ne kadar verdiği yazılıydı…..Bu mezar, çepeçevre altı stad ve iki plethron’dur; genişliği on üç plethron’dur. Yanında büyük bir göl vardır, ki Lidyalılar hiç kurumaz derler; adı Gyges gölüdür. İşte bu konudaki sözüm de bu kadardır.

Herodot

Alyattes Tümülüsü dünyadaki en büyük tümülüs mezarlarının arasında yer alır. Diğer Lidya tümülüslerinde görüldüğü gibi özenle yontulmuş bloklardan inşa edilmiş mezar odasına sahip olmakla birlikte krepis duvarı bulunamamıştır. Ancak diğer Lidya tümülüslerinde olduğu gibi mezar odası, yağmacıların erişmesini zorlaştırmak amacıyla tümülüsün merkezinden uzak bir noktaya yerleştirilmiştir. Mezar odasι 19.yy’da Prusya elçisi Ludwig Peter Spiegelthal tarafından, çoktan antik dönemde yağmalanmış halde keşfedilmiştir.

Sardis Expedition – Alyattes Tümülüsü