Uluborlu, Frig Dönemi’nden Bizans Dönemi sonuna değin “Apollonia” adıyla anılmıştır. Daha sonra Sozimus’un ismine atfen, “Sozopolis” adı verilmiştir. Aynı dönemlerde “Mordiaum” adıyla da anılan “Uluborlu” Türk hakimiyetine girdikten sonra “Burgulu, Borlu, Birgili” gibi isimler de almıştır.Uluborlu, ilk olarak 1074 yılında, daha sonra 1182 yılında bütünüyle Selçuklu egemenliğine girmiştir. 1301 yılında Hamitoğulları Beyliği’nin başkentliğini yapmıştır. Uluborlu, 1361 yılında Osmanlı topraklarına katılmış, Anadolu Eyaleti’nin bir kazası olarak yapılanmıştır.

Apollonia Antik Kenti: Uluborlu merkezinde, modern ilçe altında kalmış olan antik kent, Seleukos I tarafından kurulmuştur. Şehrin yeri, 1833 yılında tespit edilmiştir. Apollonia, Roma İmparatorluk Çağı sikkeleri üzerinde ve yazıtlarda kendini Likya ve Trakyalıların bir kolonisi olarak gösterir. Apollonia Geç Roma ve Bizans Dönemi’nde de önemini korumuştur. Antik kentten fazla bir kalıntı yoktur.

Uluborlu Kalesi: Kapıdağı eteğinde, etrafı kayalıklarla çevrili olan kalenin, MÖ IV. yüzyılda, Apollonia Antik Kenti’nin kuruluş yıllarında yapıldığı tahmin edilmektedir. Kuzey-güney doğrultusunda uzanan kale bedenleri üzerinde üç burç bulunur. Kale kapısı büyük ve dışa taşkındır. 1402 yılında dış kale Timur’un istilası sırasında hasar görmüştür. Kale duvarının kalınlığı 3 metre, yüksekliği 6-8 metredir.