Lüleburgaz, İlkçağda Bergula adı ile anılmakta iken, İmparator I.Theodosius döneminde (4.yüzyıl sonunda) geliştirilmiş ve kent durumuna getirilerek adına (Theodosius’un oğlu ve sonradan Doğu Roma İmparatoru Arcadius nedeni ile) Arcadiopolis yani “Arcaidius kenti” denmiştir. Kentin tarihi ile ilgili bilgiler az olmakla birlikte, 1936’da Prof. Arif Müfid Mansel’in yaptığı arkeolojik kazılarda bölge tarihine ışık tutacak bazı ipuçlarına rastlanmıştır. Buna göre Trakya kültürü, Ege ve Balkan kültürleriyle ilişkilidir. İlk Tunç Çağı’na ait buluntular, bölgenin Ege kültürleriyle ilişkisinin varlığını ortaya koymaktadır. Yine yakın tarihte (1981) yapılan kazılarda elde edilen bulgular, bölgede Kalkolitik dönemin yaşandığını ve Balkanlar-Kuzey Anadolu kültürleriyle ilişkilerinin varlığını göstermiştir. Lüleburgaz İlkçağda bayındır bir kent olmadığı, Ortaçağda ise kent durumuna gelmesine rağmen gelişemediğinden günümüze kent içinde İlkçağ ve Ortaçağdan herhangi bir kalıntı gelememiştir.

Kaynak: Antik Dönem