Yanya Kalesi’nin kuzeybatısında yer almaktadır. Yüksek bir tepeye konumlandığı için diğer yapılardan ayırt edilebilmektedir.

Yaptıran: Tırhala Sancak Beyi iken daha sonra sonraları Rumeli Beylerbeyi’ne atanan Arslan Paşa tarafından yaptırılmıştır.
İnşa Tarihi: 1618

İnşa Kitabesi:

Hoş saâdet ânâ ki oldu mücâhid hayrâtâ,
Edetâ anı Hudâ devlet-i dâreyne sezâ,

Göricek itmâmını hâtib dedi tarihini,
Pâydâr ola bu bünyâd-ı şerifi â’lâ
Sene H.1027/M.1618

Aslan Paşa Camii
Aslan Paşa Camiı
KonumYanya,Epir,Yunanistan
YöneticiYanya Belediyesi Etnografya Müzesi
Mimari türCamii
Mimari biçimOsmanlı mimarisi
Tamamlanma1618

Aslan Paşa Camii veya Aslanpaşa Câmiî (Yunancaτζαμί Ασλάν Πασά Tzami Aslan Pasa, ArnavutçaXhamia e Asllan Pashës), 17. yüzyılda bugünkü Yunanistan'ın Yanya şehrinde Tırhala sancak beyi Arslan Paşa tarafından yaptırılan külliyeye ait bir cami.[1]

Yanya Kalesi içinde yüksek bir mevkide kurulan cami kare planlı ve tek kubbelidir. 1670 tarihinde Yanya'yı ziyaret eden Evliya Çelebi seyahatname'sinde cami hakkında önemli bilgiler vermektedir.[2] Aslan Paşa Camii Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesinden sonra 1933'te, Yanya Belediyesi Etnografya Müzesi olarak kullanılmaya başlandı. Caminin minaresini külahı 28 Eylül 2018 tarihindeki şiddetli rüzgarda yıkıldı.[3] [4][5][6][7]

1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2019.
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2019.
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2019.
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2019.
  6. ^ User, Super. "Yanya Aslan Paşa Camii Minaresi Fırtınadan Zarar Gördü!". www.burasibatitrakya.com. 6 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2024.
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2019.