Bodrum Aya Nikola Kilisesi
Aya Nikola Kilisesi, Bodrum
Adını aldığıAziz Nikola
MalzemeYığma taş ve Tuğla
Resmî site
2014 itibarıyla kilisenin yıkıntıları.

Aya Nikola Kilisesi, 1780[1] veya 1873 yılında[2] Aziz Nikola'ya adanarak inşa edilmiş, 1969 yılında ise Pamukkale Üniversitesi'nin verdiği çürük raporu sonucunda kontrollü bir şekilde yıkılmış Rum Ortodoks kilisesidir. Kilisenin kalıntıları Cumhuriyet Caddesi'nde bulunan Hilmi Uran Meydanı'nda yer alır.[3] Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi sonrasında kilise sünger deposu, sinema ve halk eğitim merkezi olarak kullanılmıştır.[4] Kilisenin yıkım kararının dönemin Türkiye hükûmetinin baskıları sonucunda alındığına ve Türkiye'deki Rum kültür mirasını silmek amacı ile gerçekleştirildiğine dair iddialar bulunmaktadır.[5][6]

1. ^ "Bodrum Belediyesi". bodrum.bel.tr. 28 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2020.
  2. ^ Çınar, Ali Abbas (2006). Muğlanâme: Muğla ve ilçeleri kültürü üzerine makaleler. Muğla Ticaret Odası. ISBN 978-975-95811-7-6. 7 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2019.
  3. ^ "Bodrum'da Aya Nikola heyecanı - Ege Haberleri". Milliyet. 7 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2019.
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2019.
  5. ^ Oran, Baskın (15 Haziran 2015). Türkiyeli Gayrimüslimler Üzerine Yazılar. İletişim Yayınları. ISBN 978-975-05-1512-5.
  6. ^ "Bodrum Aya Nikola Kilisesi'ni nasıl yıktık? | Açık Radyo 95.0". acikradyo.com.tr. 17 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2020.