Höyük, denize yaklaşık 1.5km, üç tarafı tepeyle çevrili küçük bir alandır. Yüzey araştırmaları, yerleşimin Neolitik Çağ’a kadar uzandığını göstermektedir, Anadolu’nun en batısındaki Neolitik yerleşim olduğu düşünülebilir. 1983 ve 2004 yıllarında iki ayrı araştırma yapılmıştır.

Düz Yerleşme
Adı: Coşkuntepe
il: Çanakkale
İlçe: Aycacık
Köy: Bademli
Türü: Düz yerleşme
Tahribat:
Tescil durumu:
Tescil No ve derece:
Tescil tarihi:
Araştırma yöntemi: Yüzey araştırması

Coşkuntepe, Çanakkale İl merkezinin güneyinde, Ayvacık İlçesi'nin güney-güneydoğusunda, Bademli Köyü'nün 4 km. güneybatısında yer alan bir yerleşmedir. Yerleşme, Ege Denizi'ne ve Midilli Adası'na dönük dik bir yamaç üzerindeki kayalık yükselti üzerindedir. Denizden yükseklği 230 metredir. Asarlık / Palamedyum Harebeleri'ne çok yakın konumdadır. Denizden 1,5 km. içeride olan yerleşmenin üç tarafı yamaçla çevrili olup sadece kuzey kesimden yaklaşma vermektedir. Bu haliyle savunmaya elverişli bir konumdadır. Yüzeydeki çanak çömlek dağılımına göre 100 metrekarelik bir alana yayılmış olduğu düşünülmektedir.[1][2] MÖ 6000 dolaylarına tarihlenen neolitik yerleşme, Batı Anadolu'nun en batısında yer alan Neolitik Çağ yerleşmesi olarak görülmektedir.[3]

1. ^ "TAY – Yerleşme Dönem Ayrıntıları". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2012.
  2. ^ "Archaeoport". 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2012.
  3. ^ 23. Araştırma Sonuçları Toplantısı (2005) Cilt 1, Sh.: 411