Bağdat’taki Selçuklu Sarayı yanında, Karakoyunlular döneminde yeniden yapılmış, bu saray İran işgali sırasında zarar gördüğünden, (1631-1638) Bektaş Han tarafından tamir edilerek kullanılmıştır. 1639’da Osmanlı Valisi Derviş Mehmed Paşa yapıyı hükümet konağı haline getirmiştir. 1656’da isyan eden yeniçeriler saraya yerleşince, yapının büyük bir bölümü kışla olmuş, valiler, Dicle kıyısına yapılan köşke çekilmişlerdir. Vali Süleyman Paşa 1802’de dağınık haldeki binaları yıktırarak vezirlik sarayı ile bir köşk yaptırmış, ancak Davud Paşa’nın azr edilmesinden sonra bu saray yıktırılmıştır. Bugünkü saray ve kışlanın birinci katı I851’de Namık Paşa; ikinci katı 1868’de Mithat Paşa tarafından tamamlanmıştır.

Dicle kenarında uzanan Osmanlı saray ve kışlası, Kapalı-Saray- Çarşısı tarafındaki köşkü ile güneyde nehre bakan cephesi açık, diğer kısımları U biçiminde çift surlarla çevrili müstahkem bir mimarîye sahiptir. Ortası havuzlu avluları; iki katlı bir çok üniteden oluşan oturma ve büro mekânları ile bugün Irak Hükümeti’nce resmî daire olarak (Bağdat Kültür Binası) kullanılmaktadır.