Belkavak tümülüsü, Ankara, Polatlı, Yeniköseler köyünde yer almaktadır. Kayalık bir alanda, Yeniköseler köyü ile Eskişehire bağlı Dümrek köyü arasında yer alan tümülüsün kuzeyinden Sakarya nehri geçer.

Yapilan incelemelerde Galat tümülüsü olduğu tespit edilen mezarın çatı bölümünde 3/2lik bölümünün tahrip edilmiş ve çevresini oluşturan dolgu toprağı tamamen alınmıştır. Mezar odaları doldurulmuş ve ön odanın sol duvarı ile dromosun sağ duvarı tahrip edilmiştir. Tipik bir Galat mezarıdır, İki odadan oluşmaktadır. Boş olan mezar defineciler tarafından toprak i̇le doldurulmuştur. Mezar odasının kapısı 1.40 m yüksekliğinde ve 1.30 m derinliğindedir. İç kısmında kalan eşik taşının biri eksiktir. eşik taşının yanlarında ikisi altta, ikisi üstte olmak üzere dört söve deli̇ği̇ vardir. bu durum mezar gi̇ri̇ş kapisinin ahşap ve i̇ki̇ kanatliolduğunu gösteri̇r. ön odanın yapım tekniği asıl mezar odasıyla aynıdır. Dromosa açılan kapının üstündeki bloklar alındığından çatı örtüsünün yarısı yoktur. Çatı örtü sistemi Galat geleneğini yansıtır. Mezar odaları ve dromos anakaya hafif açılarak içine oturtulmuştur. Dromostan ön odaya girişte tek blok yer döşemesi vardir. Mezar odasında ele geçirilen çok sayıda pi̇şmi̇ş toprak lahit parçaları mezarın ikinci defa kullanıldığına işaret etmektedir. Büyük ihtimalle Roma döneminde soyguna uğrayarak tahribat geçirmiştir. Kazı sonunda açığa çıkarılan mezarın mimari yapısı Anadolu’nun diğer bölgelerinde açığa çıkarılan aynı dönem mezar kompleksleri ile benzerlik göstermektedi̇r.

Envanter.org – Belkavak Hellenistik Tümülüsü