Foça Kalesi
Diğer ad(lar)Beş Kapılar Kalesi
KonumFoça
Şehirİzmir
Adını aldığıBulunduğu ilçe
Başlama11. veya 12. yüzyıl

Foça Kalesi veya Beş Kapılar Kalesi, İzmir'in Foça ilçesindeki bir kaledir. 11. veya 12. yüzyılda inşa edilmiştir.[1] Phocaea antik kentinin etrafındaki sur duvarının tarihi, kaleden de eskidir; MÖ 590-580 yıllarında inşa edilmiştir. Duvarlar Bizans İmparatorluğu döneminde restorasyon görmüştür.[1]

13. yüzyılda Ceneviz Cumhuriyeti'nin bir parçası olan Foça Kalesi, Cenevizliler tarafından yeniden inşa edildi.[1][2] 14. yüzyılda Osmanlı şehzadesi Şehzade Halil kaçırılarak kalede alıkonulmuştur. Sur, şehrin ilhak edilmesinin ardından 1538-1539 yılları arasında Osmanlılar tarafından onarılmıştır ve bu dönemde kuleler eklenmiştir.[1]

Kale yarımadanın üzerinde uzanmaktadır ve kulelerinin biri Athena tapınağının en kuzey ucunu; diğeri topluca Beşkapılar (“Beş Kapı”) olarak bilinen beş kapı ise güneybatı ucunu işaret etmektedir. Beşkapılar, Osmanlı İmparatorluğu döneminde kayıkhane olarak kullanılmıştır.[3]

Foça Kalesi 2013 yılında Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil edilmiştir.[1][4][5][6] Foça Kalesi, İzmir'e yaklaşık 55 km uzaklıktadır.

1. ^ a b c d e "Trading Posts and Fortifications on Genoese Trade Routes from the Mediterranean to the Black Sea" (İngilizce). UNESCO. 12 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2015.
  2. ^ foca.html İzmir Kültür Bakanlığı sayfası
  3. ^ B1lar Marmara Üniversitesi makalesi: Victoria Zvyagintseva sayfa 18[ölü/kırık bağlantı]
  4. ^ "Foça Kalesi UNESCO'da". Sabah. 11 Ağustos 2013. 26 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2015.
  5. ^ "Foça Kalesi Dünya Mirası Geçici Listesi'nde". Hüriyet. 8 Ağustos 2013. 28 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2015.
  6. ^ "Foça Kalesi, Unesco Dünya Mirası Geçici Listesine Alındı". Haberler.com. 7 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2020.