Beşpınar, Yunanistan’da Preveze’nin kuzeyinde Filippada beldesinde bir yerleşim yeridir. Osmanlı Dönemi’nde bu bölge, Yanya Vilayeti’ne bağlı bulunuyordu. Yanya’nın Ekim 1430’da Osmanlı topraklarına katılmasıyla bölgede Türk hâkimiyeti başlamıştır. 1856 tarihli bir Osmanlı arşiv belgesinde Beşpınar Kalesi’nin Narda ile Yanya arasında bulunduğu ve Yunan Vakası’nda (1821-1829) Abdi Paşa’nın nezareti altında Rumeli Ordusu mühendislerinden Ferhat Efendi tarafından inşa edildiği bildirilmektedir. Çokgen sistemde inşa edildiği gözlenen Beşpınar Kalesi’nde ana strateji olarak geniş bir alanın savunması düşünülmüş ve bu sebeple kale, müstakil tabyalardan oluşturulmuştur. Kalenin formu Batı Avrupa barok tarzındadır. Taş işçiliği ise oldukça itinalıdır. Ana giriş doğu tarafında yer almaktadır.

Yanya’nın Balkan Savaşı sırasında 6 Mart 1913’te Yunan ordusu tarafından ele geçirilmesiyle Beşpınar Kalesi Yunan Krallığı’nın bir parçası olmuş ve Osmanlı hâkimiyetinden çıkmıştır.