Selçuklular döneminde kentteki savunmanın merkezini Roma Tiyatrosu oluşturuyordu. Selçuklular tiyatroyu burçlarla güçlendirmişler ve kale haline getirmişlerdir. İç kale görünümündeki bu yapının özellikle oturma sıralarının bulunduğu bölümünün arkasına kare planlı burçlar inşa etmişlerdir. Bu bölümde beş dikdörtgen ve kare kesitli burç yer alır. Sahnenin doğusunda ise büyük bir burç daha bulunur. Bu bölüm muhtemelen kaleye giriş kapısı olarak kullanılmıştır. Selçuklu döneminde tiyatroların kale olarak kullanımını Anadolu Selçuklularında da görüyoruz. Aspendos tiyatrosunun sahne binasında bu amaçla yapılan tadilat soncunda köşk olarak kullanılmıştır.

Bosra tiyatrosu hem ölçüsü hem de savunmaya elverişli mimarisi bakımından Selçukluların dikkatini çekmiştir. Kentin içinde burasından daha elverişli savunma için bu büyüklükte başka bir yapı yoktur. Tiyatronun içinde muhtemelen Selçuklu dönemine ait başka yapılar ya da kullanım izleri de olmalıdır. Ancak bunlar günümüze gelmemiştir. Yapılan kazılarda ele geçirilen kitabede şunlar yazılıdır:

“Bu duvarın (burcun) yapılmasını emretti: saygın emir, ordular komutanı, parlak melik, Mülk sahibi devletin güneşi ve övüncü Ebu Mansur Gümüştekin hassa saraya mensup Cemaziyelevvel ayının 481 senesinde.”

Kitabe, Wiet’den alınmıştır. Günümüzde kitabe bulunamamış, nerde olduğu yetkililer tarafından bilinmemektedir.

Kitabeye göre sur duvarlarının inşası 1088’dir. Bu tarih, bölgede Selçuklu hakimiyetinin pekişmeye başladığı dönemdir. Selçukluların Kahire’yi kuşattıktan sonra Fatimi tehlikesine karşı bölgedeki kaleleri güçlendirdikleri bir dönemin eseri olarak Selçuklu varlığını göstermektedir.

Selçuklu Mirası – Bosra Kalesi