Kazılar 1964’ten 1991’e kadar sırasıyla Yakın Doğu uzmanı Robert Braidwood, Prof. Halet Çambel ve Prof. Mehmet Özdoğan tarafından sürdürülmüştür. Günümüzde Aslı Erim Özdoğan tarafından sürdürülmektedir.

Çayönü yerleşkesi
Arkeolojik Höyük
Adı: Çayönü
il: Diyarbakır
İlçe: Ergani
Köy: Sesverenpınar
Türü: Höyük
Tescil durumu: Tescilli[1]
Tescil No ve derece: 944 / 1
Tescil tarihi: 02.05.1985
Araştırma yöntemi: Kazı
Dönemi: Çanak Çömleksiz Neolitik
Tarihlendirme: MÖ 8.200 – 6.000[2]

Çayönü Höyüğü ya da Çayönü Tepesi[3] Diyarbakır il merkezinin kuzeybatısında, Ergani İlçesi'nin 7 km güneybatısında yer alan bir höyüktür. Höyük, 4,5 metre yükseklikte 160 x 350 metre boyutlarında yayvan, geniş bir tepe üzerindedir. Güneyinden Boğazçay Deresi geçmektedir.

Bilinen neolitik yerleşmelerin pek çoğundan daha geniş bir kazı çalışmasının yapıldığı Çayönü, yerleşik avcı – toplayıcılıktan tarım yapan ve hayvan yetiştiren bir topluma geçişi kesintisiz bir silsile olarak vermektedir. Bunun gibi iyi korunmuş mimarisi, bu alandaki gelişme aşamalarını iyi izlemeyi sağlamaktadır. Diğer yandan sağlanan tüm bilgiler yerleşim planları, günlük yaşam ve sosyal yapılanış hakkında da geniş bilgi sağlamaktadır. Bu bağlamda Çayönü, neolitikleşme sürecinin anlaşılmasında son derece önemli bulgular sağlamıştır.[4]

1. ^ "TAY – Yerleşme Ayrıntıları". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2014.
  2. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; 1,11 isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  3. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; 1,9 isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  4. ^ Deniz Erdem, Social Differentiation In Çayönü and Abu Hureyra Through Burial Custom and Skeletal Biology 14 Temmuz 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sh.: 20, 21