Palu Kalesi’nin yaklaşık 700 metre uzaklıkta yer alan cami, rivayete göre; kaleden atılan bir okun düştüğü yere yapılmış. Palu’nun Osmanlı topraklarına katılmasında büyük rolü olan Cemşit Bey’in 1500’lü yıllarda kendi adına yaptırdığı külliye içindeki camiye, etrafı taş duvarla çevrili bir bahçeden giriliyor. Siyah kesme taştan ve tipik Osmanlı mimarisi tarzında yapılmış caminin giriş kapısı mermer ve kemerli. Bu kapının yanında, yazıları ters biçimde konmuş bir kitabe bulunuyor. Yıkıldığı ve yenisi yapılmadığı için mescit gibi minaresiz durumdaki cami, küçüklü büyüklü 16 pencere ile aydınlatılıyor.

Cemşit Camii’nin mihrabı beyaz kesme taştan yapılmış. Camiye bitişik olan kubbeli iki kapılı türbenin içinde biri Yavuz Sultan Selim’in sipahi beylerinden Palu Beyi Cemşit Bey’e ait olmak üzere 8 mezar bulunmaktadır.