Hamamın banisi Barbaros Hayrettin Paşa, mimarı ise Mimar Sinan’dır.

Tarihçiler, 1546’da yapılan hamamın iç mekânlarının eşsiz İznik çinileriyle süslü olduğunu öne sürmektedir. Üst üste büyük yangınlar geçirmesi neticesinde hamama adını veren çinilerin çoğu yok olmuş, kalanlar ise yağmalanmıştır. Günümüzde erkekler kısmında mevcut bulunan çini levha ve birkaç çini sonradan yerleştirilmiştir. Tezkiretü’l-ebniye ve Adsız Risale’de geçmektedir.

Hamam 13 yıllık bir restorasyon sürecinden sonra Eylül 2023’te özgün işlevini yapıya eklenen müze binası ve sanat etkinlikleriyle birlikte sürdürecek. Müze yapısı arkeolojik kazılar sırasında elde edilen buluntuları değerlendirmek amacıyla ana yapıya eklendi.

Kaynak: Anadolu Türk Hamamları Hakkında Genel Bilgiler ve Mimar Koca Sinan’ın İnşa Ettiği Hamamlar, Prof. Dr. Yılmaz ÖNGE, S. 406

Kaynak: İSTANBUL’UN 100 HAMAMI, Arif Kuruçay, S. 70

Kaynak: ÇİNİLİ HAMAM – TDV İslâm Ansiklopedisi (islamansiklopedisi.org.tr)