Binanın mimarı konusunda da farklı görüşler vardır. Pars Tuğlacı yapının bina emininin 1241/1826-1827 tarihli bir Hatt-ı Hümayuna göre Mirahur-ı Sani Mehmed Ağa olduğunu, kışlayı Krikor Amira Balyan’ın inşa ettirdiğini, Hacı Mıgırdiç Çarkyan’ın ikinci kalfa ve Resimcibaşı olarak çalıştığını ifade etmektedir. (Pars Tuğlacı, Osmanlı Mimarlığında Balyan Ailesi’nin Rolü, İstanbul 1993, s. 41) Mustafa Cezar ise kışlanın Hassa Baş Mimarı Abdülhalim Efendi ve Hassa Mimarı Elhac Mehmed Ağa tarafından yapılmış olabileceğini ancak Balyan ailesinin de o devirde meşhur olduğunu yazmaktadır. (Mustafa Cezar, Osmanlı Başkenti İstanbul, İstanbul 2002, s. 492-493)

Davut Paşa Kışlası 1890

Davutpaşa Kışlası veya Davutpaşa Sahrası Rumeliye sefere çıkan Kapıkulu birliklerinin ilk menzili ve ordugahıdır. İstanbul'un II. Mehmed tarafından fethinden sonra Yeniçeri Ocağının ilgasına kadar olan süreçte Avrupa'ya sefere çıkan Osmanlı ordusunun toplanma merkezi olarak kullanılmıştır. Ordunun uğurlandığı sahra olan ve bütün dönemlerde askeri amaçlarla kullanılmış bulunan bu mevkinin yerleşim planları II. Beyazıt'ın veziriazamı Koca Davut Paşa tarafından yaptırılmış olduğu için burası Davutpaşa Sahrası (daha sonra Davutpaşa Kışlası) olarak anılagelmiştir.

Osmanlı Devleti zamanında, Davutpaşa Sahrası olarak bilinen ve ordunun sefere çıkmak için toplanma merkezi olan bu mevkii, Cumhuriyet döneminden sonra, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bünyesine girmiş ve Davutpaşa'ya askeri tesis yapılmıştır.

Daha sonra TSK'nin girmiş olduğu küçülme politikası ile bu yerleşim birim boşaltılmış, Yıldız Sarayı'nın iyice yıpranmasından dolayı yeni bir yerleşim alanı arayan Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörlüğü, Davutpaşa'ya taşınmaya karar vermiştir. Günümüzde ise Esenler ilçesinin 5 km batısında konumlanmış Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Yerleşkesi olarak geçen yerleşim birimidir. Şu an için Yıldız Merkez Yerleşkesinde bulunan bölümlerden bazıları Davutpaşa Yerleşkesi'ne taşınmıştır.