Meclis-i Mebusan Caddesi’nde, Tophane-i Amire’nin kuzey istikametinde, Nusretiye Camii’nin karşısında iken, 1957 yılındaki yol genişletmeleri sırasında yıkılan camiden günümüze duvar kalıntıları kalmıştır. Hadîkatü’l-Cevâmi’de yapı hakkında şu bilgiler bulunmaktadır:

Bânîsi Yusuf Ağa’dır ki, İstanbul’da gümrük-ü kebîr kurbünde vâki’ (büyük gümrük yakınında) Yeni Câmi’ ismiyle müsemmâ olan câmi’i şerifîn bânisi Vâlide Sultan’ın biraderidir. Kabri ma’lûm değildir. Vakfiyesinin târîhi 1090 (M. 1679-80) senesidir.

Mescid-i Mezbûr sed kenârında vâki’ olmakla bir tarafı fevkânî olub, taraf-ı âharı (diğer tarafı) kayıkhanelerdir. Kaza-i mübrem (engellenemeyen olay) 1184 (M. 1770-71) târîhi duhûlünden altı gün evvel vuku’ bulan harîk-i kebîrde (büyük yangın) mescid-i mezbûr bi’l-külliye muhterik olmakla (anılan mescid tamamen yanarak), evâil-i (öncesi) zamân-ı Sultan Abdülhamid Hâni’de Tophâne nâzırı bulunan Ahmed Ağa müceddeden (yeniden) binâ ve tevsî’ eylemiştir (genişletmiştir). Mahallesi yoktur.[1]

—–

1 Hâfız Hüseyin Ayvansarâyî, Aralık Mescidi Der Kurb-i Çivicilimanı, Hadîkatü’l-Cevâmi’, C.2, Matba’a-i Âmire, 1281 (M. 1864-65).