İpek Han
Eski ad(lar)Sultan Hanı, İpek Hanı , Faytoncular Hanı
Belirleme2014 (38. oturum)
ParçasıBursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu'nun Doğuşu
Referans no.1452
BölgeAvrupa ve Kuzey Amerika

İpek Han, Bursa'da Hanlar Bölgesi'nde Yeşil Külliye'ye gelir getirmek amacıyla 15. yüzyılda Osmanlı sultanı I. Mehmed tarafından yaptırılmış iki katlı han.

İpek tüccarları ve iplikçilerin kullanımı için tasarlanmış olan yapı,[1] Bursa'nın en büyük hanlarından birisidir. Bursa Ulu Camii ile Pirinç Han arasında yer alır. Günümüzde manifaturacılar, gelinlik ve abiye giyim dikimevleri tarafından kullanılmaktadır.[2]

2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne giren[3]Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu'nun DoğuşuDünya Miras Alanı 'nın bileşenlerinden birisi olan Yeşil Külliye'nin bir parçasıdır.[4]

1. ^ Bağbancı, Bilal. "Bursa Hanlar Bölgesi'nde Yer Alan Hanlar, Bedesten ve Çarşıların Deprem Açısından İncelenmesi" (PDF). Deprem Sempozyumu bildirisi, Kocaeli, 2005. 13 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2018.
  2. ^ Köprülü Bağbancı, Özlem. "Bursa Hanlar bölgesi değişim ve dönüşüm sürecinin incelenmesi ve bölgenin korunması üzerine bir araştırma /". Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, 2007. 15 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2020.
  3. ^ "'Sultan külliyeleri' UNESCO ile dünyaca tanındı". Anadolu Ajansı web sitesi, 30 Temmuz 2018. 13 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2020.
  4. ^ Yavaş, Doğan. "Yeşilcami Külliyesi". İslam Ansiklopedisi Cilt 43, Yıl 2013. 7 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2020.