1588-1592 târihleri arasında Budin Beylerbeyliği yapan Ferhat Paşa, Peçuy’da bir câmi, tekke, hamam ve türbe inşâ ettirmiştir. Bu yapılardan günümüze sadece câminin kalıntıları ulaşmıştır. Bu kalıntılar, Kazincy Sokağı ile Perczel Miklós Sokağı’nın kesişimindeki binâların arkasında kalan arsada yer almaktadır.

Evliyâ Çelebi, câmiyi “geniş ve mâmûr câmidir, ama cemaatten gariptir. Bu da kurşunlu yüksek yapı ve minâresi de çok yüksek başka bir tarzda uzun minâredir” diye kısaca bahsetmektedir Ferhat Paşa Câmii, 1724 yılında Dominiken râhipleri tarafından kiliseye çevrilmiştir. 1780’de çizilen harita ve mevcut kalıntılara göre câminin kare planlı ve kubbeli olarak klasik tarzda inşâ edildiği anlaşılmaktadır.1

—–

1 Mehmet Emin Yılmaz, Osmanlı Macaristanı’nda Tekkeler, Türbeler, Şehitlikler ve Mezar Taşları, Vakıflar Dergisi, Sayı:Aralık 2019.

2 Yılmaz, M. E. (2023). Kiliseye Çevrilen Türk Eserleri (pp. 490-493). YTB Yayınları. | Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (ytb.gov.tr)