1577 tarihinde, Mimar Sinan tarafından kendisi hayatta iken yapılmıştır. Hacı Ahmet Paşa, İsfendiyaroğullarından olup Kızıl Ahmet Paşa ahfadındandır. Şemsi Ahmed Paşa’nın amcasıdır. Enderun’da yetişmiş, sonra sırası ile Büyük Emirahur, iki defa Konya Valisi, Rumeli Beylerbeyi ve Şam Valisi olmuştur. Sultan Selim’in ve Sultan 3. Murat in hasnedimi idi. Vefatında yaşının yüzü geçtiği rivayet olunur. Padişah ile beraber ava giderdi. Kayseri’de Mimar Sinan yapısı bir camii ve mektebi, ayrıca Düzce’de bir cami ve mektebi vardı. Türbe içinde 4 kabir vardır. İkisi ahşap sanduka diğer ikisi mermer lahittir. Sandukalardan biri Ahmet Paşa’ya diğerleri çocuklarına aittir.

Tamamen kesme tastan yapılan türbe tek kubbeli olup sekizyüzlüdür. Türbe etrafı mezarlıktır. Tezkiretü’l-Ebniye’de “Üsküdar’da Hacı Paşa Türbesi” adı ile kayıtlıdır. Evliya Çelebi’nin meşhur Seyahatname’sinde “Hacı Paşa Darü’l-kurrâsı ve Türbesi” diye ismi geçer. Ayrıca bu yerde bir de “Hacı Paşa Sarayı”nın bulunduğunu belirtmiştir. Çelebi’nin, Hacı Paşa Darü’l-kurrâsı dediği binaya, Hadîka yazarı, Çakırcıbaşı Hasan Mektebi diyor. Evliya Çelebi, Hacı Ahmet Paşa’nın bir de mescidi olduğunu söylüyor ve “Üsküdar mescitlerinden Hacı Paşa Mescidi en seçkinidir” diyor. Hafız Hüseyin Efendi “Hacı Ahmet Paşa, türbe- i mahsûsasında medfundur. Çakırcıbaşı Camii karşısındaki hamamı 993 (1585) tarihinde bina olunup, bânisi bundan birkaç sene sonra vefat etmiştir.” diyor. Burada vefat tarihini yazmadığı halde Vefeyât adlı eserinde: “Vüzeradan iken hil’at, sene 1001 (1592-93) tarihinde hulle-pûş-ı na’îm olmuştur.” diyerek Ahmet Paşa’nın hicrî 1001’de vefat ettiğini belirtmiştir.