Hacı Bedo Camii

Hacı Bendo Camii (Arnavutça: Xhamia e Haxhi Bendos) veya Hacı Bedo Camii (Xhamia e Haxhi Bedos), Arnavutluğun Borşi köyünün yanındaki Sopot tepesinin üstünde bulunmakta olan ve Osmanlı döneminde inşa edilen tarihî bir Türk dinî yapısıdır. Yapı, Borşi Kalesi'nin içinde bulunmaktadır. Fakat bu cami komünizm dönemde zarar görmüştür ve bugüne kadar yeniden ibadete açılamıştır. Eskiden kırmızı tuğladan olan kubbesi, bugün beton ile kapatılmıştır. Bölgedeki Bizans dönemi kiliseler ve manastırlar bugün restore edilirken Hacı Bendo Camii bugüne kadar restore edilmemiştir. İçindeki Müslüman freskler ve nakkaşlık işleri yok olma tehlikesindedir. Taştan olan minaresinin yarısı eksiktir.

Cami, Tepedelenli Ali Paşa döneminde 17. yüzyılda inşa edilmiş olan ve Osmanlı mimarisinin Arnavutluk'taki yapıtlarından birisidir. Bugün ise, kaleyle birlikte Borşi köyde bulunan önemli bir turistik noktadır.

Hacı Bendo Camii, Avlonya'nın Himara belediyesinin Lukova idari birimi içinde bulunmaktadır ve Enver Hoca diktatörlüğünde zarar gören ve kapatılan Osmanlı camilerinden biridir. Arnavutluk Halk Cumhuriyeti döneminde Osmanlı döneminden kalan camilerin çoğu yok edilmiştir ve onların yerine sosyalist ve modern yapılar getirilmiştir.[1]

1. ^ Aleksandër Meksi: Xhamitë e Shqipërisë. Plejad, Tirana 2018, ISBN 978-9928-18337-8, Xhamia në Kalanë e BorshitSarandë, s. 81–84.