Kitabesi;
Kalellâhu teâlâ ve sekâhum rabbuhum şarâben tahûrâ (İnsan Suresi 21. ayet)
Monla İsmailoğlu Hacı Ahmet’ in oğlu Hacı
Mustafa’ nın hayratı fi gurre Mart sene 1300

Yunanca
Hacı Ahmetoğlu Hacı Mustafa 1884[1]

Çeşmenin sol duvarı bir konut yapısına bitişiktir. Sağından ise merdivenler yükselmektedir. Çeşme kaba yonu kesme taştan yapılmıştır. Çeşme nişi, çeşme ön cephesine oturtulan yekpare taşlarla yapılmıştır. Çeşme aynalığı karşılıklı dış bükey ve iç bükey dört daire yayından yapılmış yarım daire olarak birleşmektedir. Aynalığın ortasında Osmanlıca ve Yunanca mermerden kitabesi yer alır. Çeşmenin tek lüleli musluk tablasının hemen üstünde kap nişi vardır. Kemerin altındaki yekpare sütunlar, dinlenme sekilerinin üstüne oturmaktadır. Çeşmenin su teknesi ise yerdedir. Ön ve yan yüzeylere taşkın sütun başlığının bir kepçeli silmesi vardır. Aynı şekilde çeşmenin üst silmesi de bir kepçelidir. Bu çeşmenin diğer bir özelliği ise vakfiyesinin olmasıdır. Vakfiyesine göre Hacı Mustafa’nın torunu Hacı Numan Ağa, bu çeşmeyi tamir ettirdiğinde Molova ve çevresindeki bütün çeşmeleri de tamir ettirmiştir. VGMA, Df. No: 987, Sh. No: 177-179, Sıra No: 56 / 1’de kayıtlı, Hicri 1 Muharrem 1233 / Miladi 11 Kasım 1817 tarihli Hacı Mustafa Ağanın torunu Hacı Numan Ağa’ya ait vakfiyede, Molova civar köylerinde Hacı Mustafa Ağa tarafından inşa edilen birçok çeşmenin ve suyollarının tamir ve bakım masraflarını karşılanması için vakıf geliri bıraktığından bahsedilmektedir. Çeşme yüzeyindeki izlerden, bir zaman kireçle sıvanmış olduğu anlaşılmaktadır. [2]

[1] “MİDİLLİ ADASI OSMANLI ÇEŞMELERİ – Nazmiye Ezgi KÜÇÜK / Prof. Dr. Mehmet Zeki İBRAHİMGİL”

[2] İbrahimgil, A. (2020). Midilli Adası Molova’da (Molivos / Mithymna) Osmanlı Dönemi Çeşmeleri. GRID – Architecture Planning and Design Journal, 3(2), 258-259.