Adı: Hacıtuğrul Höyüğü
il: Ankara
Tescil durumu:
Tescil No ve derece:
Tescil tarihi:
Araştırma yöntemi: Kazı

Hacıtuğrul Höyüğü, Ankara - Polatlı karayolunun 60. km.'sinde, Hacıtuğrul Köyü ile Yenidoğan tren istasyonu arasında yer alan bir höyüktür. Gordion'un 22 km. kuzeydoğusuna düşmektedir. Eski yayınlarda Yenidoğan Höyüğü ya da Külhöyük olarak geçmektedir. Höyük, 650 x 600 boyutlarında olup 24 metre yüksekliktedir. Bu boyutlarıyla 3,3 hektarlık bir alana yayılmış, Türkiye'nin en büyük höyüklerinden biridir.[1][2] Boyutları Gordion'un kabaca iki katı kadardır.[3]

Kazılarda höyüğün tahkim edilmiş bir Frig yerleşimi olduğunu göstermektedir. Buluntulara dayanılarak Gordion'daki yeni Frig kalesiyle çağdaş olduğunu, yani MÖ 7. – 6. yüzyıla tarihlendirdiği, büyük olasılıkla Gordion'daki Frig yerleşiminin bir uzantısı olduğu belirtilmektedir.[4] Yerleşim, MÖ 695 yılında Lidya hakimiyetine girmiş, Pers istilasına kadar, MÖ 546 yılına kadar Lidya egemenliğinde devam etmiştir. Daha sonra MÖ 334 yılında Büyük İskender'in kontrolüne girmiştir.[2] Höyük, gerek yüzey araştırmalarında, gerekse de kazılarda MÖ IV. yüzyıldan sonrasına ait buluntu vermemektedir.[3]

1. ^ "TAY – Yerleşme Dönem Ayrıntıları". 11 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2012.
  2. ^ a b "Anadolu Medeniyetleri Müzesi". 22 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2012.
  3. ^ a b 2. Kazı Sonuçları Toplantısı, (1980) – Sh.: 43
  4. ^ "Polatlı Kaymakamlığı". 1 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2012.