Silifke-Antalya karayolunun 10. km’sinde Taşucu’nun bulunduğu yerde MÖ 7. yy’da kurulan eski Holmi kolonisinden bugüne hiçbir tarihi eser kalmamıştır.

Holmi uzun süre varlığını sürdürmüş, ancak korsan saldırıları nedeniyle MÖ 4. yüzyıldan sonra zayıflamaya başlamıştır. Büyük İskender’in komutanlarından ve Suriye Krallığı’nın kurucusu Selefkos Nikator şehrin bu zayıf durumunu fırsat bilerek kolayca ele geçirmiş; halkını da bugünkü Silifke’nin bulunduğu yere yerleştirmiştir. Günümüzde halkın Manastır mevkii dediği antik Mylai şehri kalıntılarının olduğu yerdeki Holmi tabelası dikkat çekmektedir.

Evliya Çelebi (1612 – 1682) de Akliman’dan söz eder: “Daha önce Venedik kalesidir. Karamanoğulları fethedip yıkmışlardır. Daha sonra 1571 tarihinde Kıbrıs fatihi II. Selim zamanında gelip geçmek için insanlara gerekli olduğundan Lala Mustafa Paşa tamir etmiştir. Büyük gümrüktür…Kalesi, deniz kıyısında bir tepe üzerinde dört köşe bir şeddadi taş yapı kaleciktir. Çepçevre büyüklüğü (—) adımdır, içi bir mahalle ve 200 küçük evlerdir. Bir camii, dizdarı ve (—) neferleri vardır. Genellikle halkı Kıbrıs kuludur.
… Ve 40 dükkânı var, bütün eşya mevcuttur. Silifke halkı bu Akliman’a muhtaçlardır, zira bütün mallarını burada satarlar ve Silifke’den mamur şehirdir.
… Kıbrıs iskelesi olmak ile şenlikli yerdir. Kalenin dışında deniz kıyısında büyük mahzenler vardır. Bütün zengin bezirgânlar oraya metalarını koyup konuk olurlar. … Limanı, gerçi kapılı liman değildir, ama gün doğusundan, poyrazdan ve yıldızdan emin limandır. Ne tarafa demir bıraksan durur, barça kalyonlar yatağı iyi sulu ve sağanaksız limandır. Her an 40-50 parça gemi mevcut iskeledir.”[Seyahatname s.345]

Ponta Dilagaşa ‘Kahpe Burun’ anlamına gelir. Bu burun kıbleye karşı ince ve alçak bir kumlu burundur (İncekum Burnu). Ayrıca ucu da sığdır. Bu burundan altı mil kadar karayel tarafında Aya Todora (Taşucu?) denilen boş bir liman vardır. Bu limana Türkler Akliman derler. O limanın ağzından dışarıda, Aya Todora’nın harap bir kalesi vardır. Bu kalenin lodos tarafında da keşişlemeye karşı bir ırmak akar.” [Piri Reis, Kitab-ı Bahriye, Cilt 4. s. 1585]