İbrâhim Paşa Câmii, Hırvatistan’ın kuzeyindeki Slavonya bölgesinin Yakova şehrinde yer almaktadır.

1697 yılında çizilmiş gravürde, kalenin dışında üç câmi görülmektedir. İbrâhim Paşa, kalenin dışına bir câmi inşâ ettirmişti; kendi konağı da câminin yanında idi. Evliyâ Çelebi şehre geldiğinde İbrâhim Paşa’nın konağında misafir olmuştur. Bânî, Lala Mehmet Paşa’nın yeğeni, Gâzi Memi Bey’in oğludur. Câmiyi 1605-06’da Kanije Vâliliği sırasında yaptırmış olmalıdır.

İbrâhim Paşa Câmii, 1720 yılında St. Jure ismiyle Avusturyalılar tarafından kiliseye çevrilmiştir. Câminin tam bir Katolik mâbedine dönüştürülmesi ise 1777 ile 1790 yılları arasındadır. Minâresi ve üç kubbeli son cemaat yeri ortadan kaldırılan bu onarımda kubbe de çatı içine alınarak gizlenmiştir. Son olarak 1989 yılında onarılan yapının üstündeki çatı kaldırılarak büyük kubbe açığa çıkartılmıştır.

Günümüzde Crkva Svih Svetih adıyla bilinen İbrâhim Paşa Câmii’nin ilk hâlinin kare planlı, tek kubbeli harim ile kuzeydeki üç kubbeli son cemaat yeri ve kuzeydoğu köşedeki minâreden oluşan tipik bir klasik dönem Osmanlı eseri olduğu anlaşılmaktadır.[1]

Kaynak:

[1] Yılmaz, M. E. (2023). Kiliseye Çevrilen Türk Eserleri (pp. 326-339). YTB Yayınları. | Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (ytb.gov.tr)