Peç şehri çocuk hastanesi bahçesindeki bu güzel türbe tarihçi Peçevi İbrahime göre 1574 – 1651 tarihleri arasında yaşamış olan kudretli bir ilim adamının mezarıdır. Bu türbe Budindeki Gül baba türbesinin tarzında yapılmıştır.1

Altı metre çapındaki türbenin açılarının kemerleri Türk kiremidinden yapılmıştır. Bina Türk çağından sonra İmparator’un adamları tarafından barut deposu olarak kullanılmış, 1913 yılında restore edilmiştir. Macar Tarih Anıtları Kurulu tarafından 1963’de yapılan kazılar sırasında bina yenilenmiş ve İdris Baba’nın kemikleri bulunmuştur. Türbe bugün müze olarak kullanılmaktadır.2

İdris Baba’nın Bektaşî Şeyhi olduğu bilinmektedir.

—–

1 Arpad Radowszky, Macaristan’da Türk Anıtları, Atkitekt Dergisi, Sayı: 1962-01, 1962.   Cilt: 1962 Sayı: 1962-01 (306) Sayfa: 39

2 József Molnár, Macaristan’daki Türk Anıtları, Türk tarih Kurumu Yayınları, 1993.

3 Yılmaz, M. E. (2023). Kiliseye Çevrilen Türk Eserleri (pp. 526-533). YTB Yayınları. | Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (ytb.gov.tr)