İstanbul Kapı, kentin kuzey girişini oluşturmaktadır. Plan üzerinden bakıldığında aynı aks üzerinde üç girişin bulunduğu görülmektedir. Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyon çalışmaları gerçekleştirilmektedir. İznik Müze Müdürlüğü tarafından 2017 ile 2018 yıllarında restorasyon çalışmalarına veri oluşturmak amacıyla araştırma kazısı gerçekleştirmiştir. Restorasyon çalışması devam etmekte olup, kurul sürecindedir.

İlk İnşa Evresi: MS. 1. yüzyıl- Titus Dönemi- MS. 130 yılında meydana gelen depremde tahrip olmuştur.

İkinci İnşa Evresi: MS. 2. yüzyıl- Hadrian depremden sonra yardımda bulunarak kapıyı tekrardan ayağa kaldırmıştır.

İlk iki evrede bu yapı estetik ve propaganda amaçlı inşa edilmiş ve kullanılmıştır. Bu dönemler Pax Romana (Roma Barışı) olarak da isimlendirildiği için kentlerin savunma ihtiyaçlarının olmadığı görülmektedir. Bu süreçte Nikaia kenti de şehrin girişlerine önem ve prestiji göstermek amacıyla Onur Takları inşa etmişlerdir.

Üçüncü İnşa Evresi: MS. 3. yüzyılda inşa edilen sur duvarları ile birleştirilen yapı savunma amaçlı bir işlev kazanmıştır. Aynı şekilde kent kısmına bakan tarafa bir giriş daha inşa edilmiştir. Bu dönemde iki kapılı bir giriş oluşturulmuştur.

Dördüncü İnşa Evresi: Laskarisler Döneminde savunma ihtiyaçlarını kuvvetlendirmek amacıyla inşa edilen geç dönem sur duvarlarının kuzey girişini sağlamak amacıyla ikinci bir kapı girişi oluşturulmuştur.

İstanbul Kapısı, Hadrianus zamanında, (Milattan Sonra) 70-71 yıllarında inşa edilmiş, Bursa'nın Iznik ilçesinde bulunan tarihi bir kapıdır.