Köyün 1 km batı istikametinde yaklaşık 100 m. yüksekliğinde ve 150-200 m çaplı tabandan tepeye doğru daralan ve sivrileşip iki çatala ayrılan 15-20 m eteğinde moloz taşla temel üzerine ve kaya yüzeyine örülmüş sur temelleri ve yer yer duvar temel kalıntıları bulunur. Kalenin kuzey yönü oldukça sarptır. Güney yönünde verebine yamaç arz eden bölümde yaklaşık 40 m. inişi ve çıkışı olan çift basamaklı kale dibine içerden inişi sağlayan su sarnıcı vardır. Güney cephe yüzeyinde kaleye çıkışı sağlayan basamaklar (mekanik parçalanma ile aşınmış vaziyette) ve yüzeydeki su damlacıklarını kanalize eden su arkları belirgindir. Kalenin üst noktasında kuzey yamacında moloz taş temel kerpiç duvar üzerine kare biçiminde yapı kalıntısı, güney yamaçta aynı özellik arz eden iki yapı kalıntısı mevcut.

Kalenin tepede batı bölümünde basamaklı Hititlerin bereket tanrıları için yaptıkları tapınak ve gün batımı yönünde sunak bulunur. Tanrı Kibele ve Vuruşama’nın oturduğu, sunulan hediyeleri kabul ettikleri bölümün Güney batı uç noktadan 3-5 m aşağıda su kuyusu mevcuttur. Hitit, Frig, Bizans, Selçuklu ve Beylikler dönemine ait izler taşıyan bu yapı 1936’da H. Z. Koşay’ın Alacahöyük kazıları sırasında Kalınkaya ile birlikte incelenmiştir.

Alaca Kaymakamlığı – Kalehisar Kalesi ve Medresesi

Karehisar tepesinde bir Hitit sunağı bulunur. Sunak iki bölümden oluşur. Sağdaki daha yüksek kesit, idolleri ve dört basamağa sahiptir. Üçüncü basamakta oturan iki aslan kabartması oldukça aşınmış durumdadır. Başları tahribata uğramış, tamamen yok olmuştur. Üçüncü basamakta bir Frig yazıtı vardır. (P-06). Anıtın sol tarafı biraz daha düşüktür. 4.2 x 1,5 m boyutta bir tezgah gibi düzenlenmiştir. Tezgahın arkasındaki kaya bir koltuk arkalığı görevi görür. Bunun üst kısmında, oyulmuş iki aslan heykel vardır. Başları tamamen tahrip edilmiştir ve sadece vücutları günümüze ulaşmıştır.

Phrygian Monuments – Kalehisar