Khalkedon, Büyük Kolonizasyon döneminde Megara’lı yerleşimciler tarafından kurulan ilk kolonidir, Bizans’tan önce kurulmuştur. Pers kralı I. Darius’un komutanlarından Megabazos’un Bizans yarımadası’yla kıyaslayarak burayı körler ülkesi olarak betimlemesi bilinen bir anektod’dur.

Tahmin edilen yerleşim alanı, kuzeyden Himeros (Ayrılık Suyu), güneydoğu’dan Khalkedon Deresi (Kurbağalıdere) sınırları arasında olup bugünkü çarşı bölgesini de kapsadığı düşünülebilir. Şehir içinde agora’lar, liman’lar, tapınaklar, tiyatro’lar surlar olduğu tahmin edilmektedir. MÖ 3.yy Helenistik dönem’de kent surları bugünkü Bahariye Caddesi’ne kadar gelmiştir.

2018 yılında Marmaray inşaat çalışmaları kapsamında Haydarpaşa gar alanında bulunan yerleşim buluntularıyla birlikte kazılar başlatılmış, halen de devam etmektedir.

Geniş okuma için;

BYZANTİON VE KALKHEDON’UN ŞEHİRCİLİK AÇISINDAN İNCELENMESİ:KURULUŞLARINDAN ROMA İMPARATORLUK DÖNEMİ’NE KADAR
Nisan Lordoğlu