Arkeolojik olarak belirlenebilen beş yapım evresi vardır.ilk yapım 5. yada 6.yy. ikinci, üçüncü ve dördüncü yapımları 11., 12. ve 13. yy.’lara tarihlenen büyük inşa ve onarımlardır. Son beşinci inşa aşaması ise 1316-21’de eklenen ek şapel Parekklesion olarak kabul edilir. Zira Komnenos’lar 11.yy.’da neredeyse tamamen yıkılmış olan yapıyı yeniden inşa ettirmişlerdir. 12.yy’da (1120) ise ikinci bir Komnenos inşası yaşanmıştır. Mozaik ve freskler 14. yy.’a aittir

Kariye Camii (Osmanlı Türkçesi: قري جامع شريفى Karî Câmi-i Şerîfi) veya eskiden Azize Kurtarıcı Hora Kilisesi (Yunanca: Ἐκκλησία τοῦ Ἁγίου Σωτῆρος ἐν τῇ Χώρᾳ Ekklisía toú Agíou Sotíros en tí Chóra), İstanbul'un Fatih ilçesinin Edirnekapı semtinde yer alan bir cami, eski Orta Çağ Rum Ortodoks kilisesi[1] ve müze.

Kariye Camii arka cepheden görünümü

Edirnekapı semtinde, halen ayakta duran Theodosius Surları'na yaklaşık yüz metre uzaklıkta bulunan yapı, Doğu Roma İmparatorluğu döneminde büyük bir yapı topluluğu olan Khoara Manastırı'nın merkezini oluşturmaktaydı. İstanbul'un Fethi'nden sonra elli sekiz yıl daha kilise olarak işlevini sürdü. Mozaikleri ile ünlü kilise, 1511'de cami olarak kullanılmaya başladı. 1945'te ulusal anıt ilan edilen yapı, Bakanlar Kurulu kararı ile 1948 yılında Müzeler İdaresi’ne bağlı bir müze haline getirildi. Türkiye'nin en çok ziyaret edilen müzelerinden birisi olan[2][3] Kariye, 2019 yılında Danıştay'ın iptal kararı sonucu Cumhurbaşkanı tarafından Diyanet İşleri Başkanlığına devredilmiş olup ibadete açılacağı belirtilse de hâlen restorasyondadır.

Kariye Camii

Kariye, iyi korunmuş mozaik ve freskleriyle dünya çapında tanınmıştır. Kiliseden camiye dönüştürülmesinden sonra, içindeki Hristiyanlık sembolleri, yazılar, bütün freskolar, mozaikler ince bir boya ve kireç badanası ile yapıyı tahrip edilmeden örtülmüş, bu sayede günümüze kadar ulaşmıştır.[4]

  1. ^ Ousterhout 1988.
  2. ^ "Türkiye'nin en çok ziyaret edilen müzesi Ayasofya". Sözcü gazetesi, 22 Mayıs 2017. 22 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2020. 
  3. ^ "T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı 2019 Yılı Müze ve Örenyeri Ziyaretçi İstatistikleri" (PDF). Dosim.gov.tr web sitesi. 18 Mart 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2020. 
  4. ^ Düzgün, Büşra. "Hz. Meryem'in İkonalarına Genel Bakış: Kariye Müzesi Örneği". Gazi Üniversitesi Turizm Fakültesi Mezuniyet Projesi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2020. 
✶ Medya