İki katlı bir oturma bankı üzerine yerleştirilmiş 2 m. yükseklik ve 13.20 m. uzunluğunda görkemli bir Anıttır. Quintus Vedius’un oğlu Quintus Vedius Capito bu anıtı kendi atası ve ailesini onurlandırmak adına diktirmiştir. Quintus Vedius, Basileus Kaunios’un rahibidir. Kaunos Gymnasion’una defalarca yardımda bulunan tek kişidir. Kendin sekreteri ve bayram oyunları yürütücüsüdür. Zeus Polieus ve kaynak kenarlarındaki Leto Tapınağının rahibidir. Kaunos’u ziyarete gelen imparatorları ve eyalet valilerini ağırlayan kişidir. Kent için yaptığı seyahatlerin masraflarını kendi cebinden karşılayan kimsedir. Likya Birliği ve Dünya Atletler Birliği tarafından heykelinin dikilmesiyle onore edilmiştir.

Anıt, aileden beş kişinin heykeline kaidelik yapıyor olmalıydı.

Liman yönünde hemen yanındaki kalıntılar, Dorymenes’in kızı Glykinna’ya ait bir anıttır. İki ourma sıralı bir platform üzerindeki kare planlı yapının (2.96×2.32 m) inşasında masif bloklar kullanılmıştır. Helenistik dönem içinde dikilen bu anıtın işlevi kesin olarak bilinmemektedir.

Başkent Üniversitesi Kaunos Kazıları

Quintus Vedius Capito Anıtı, 1970’li yılların ba­şında, Liman Agorası’nın kuzey kenarındaki Stoa’nın he­men batısında, Glykinna Anıtı’nın kuzey kenarına bi­ti­şik durumda tespit edilmiştir. Anıtın kuzey yöne doğ­ru olan bölümü yaklaşık kaide yüksekliğine kadar, diğer güney bölümü ise yalnızca kaideye kadar korun­muş durumdadır. Anıt en altta bir basamak, onun üs­tünde bir oturma bankı, alt tarafı profilli alçak bir kaide, yüksek orthostat bloklarla oluşturulmuş gövde ve üst tarafı profilli taç bloklarından oluşmakta­dır. Anıt üze­rinde 3 farklı alanda yazıt görülmektedir: En altta basa­mağın cephesinde; alçak kaidenin profilli kısmının üze­rin­deki düz alanda ve orthostat blokları­nın cephe­sinde. Anıtın inşasında şipoliyen malzeme kullanılmış­tır. Ay­rıca yapı tekniği açısından özensizdir. Bu yüzden bu anıt Kaunos için bu kadar değerli olan bu ailenin onu­runa yakışmamakta­dır. Bu da anıtın kentin başka bir yerinde dikili olduğunu ve tekrar bugünkü yerine bile­me­diğimiz herhangi bir nedenden dolayı yeniden dikil­miş olabileceğini akla getirmektedir. Vedius ailesi ile ilgili olarak, tanrıça Leto’nun başrahibi olan dede Quin­tus Vedius P. f. Capito ile başlayan rahiplik göre­vinin, Flavia Maxima gibi aynı sülalenin sonraki fertleri tara­fından da sürdürülmüş olduğu anlaşılmaktadır. Anıtın Hadrian Dönemi’nin sonla­rında dikildiğini ve ekleme­lerin de, son kuşak olan Flavia Maxima’nın yaşa­dığı Anto­nius Pius Dönemi’nin sonlarında yapıl­mış olduğu söylenebilir.

Kaunos Quintus Vedius Capito Anıtı, Ufuk Çörtük