Demre’ye yaklaşık 3 km mesafede bulunan Gürses köyünde, Kaş-Demre karayolu üzerinde Çakalbayat Mahallesi’nin kuzeyinde, büyük bölümü kayalık ve makilik alanı kapsayan yaklaşık 750 metre yükseklikteki Kocagedik Tepesi ve çevresinde, Klasik Dönem’den Bizans’ın içlerine uzanan bir yerleşim devamlılığının izlerini görmek mümkündür.

Yerleşimin nekropolü, Kocagedik Tepesi’nin güneyindeki düzlük alanda konumlanmıştır. Bu alandaki mezarların tamamı lahit formundadır. Ana kayaya oyularak yapılmış basit formlu mezarlar ile ev tipinde yapılmış Likya kaya mezarı, yerleşimin akropolü olan Kocagedik Tepesi’nin eteklerindedir. Likya bölgesinin genel tipolojik özelliğini gösteren lahitler bir podyum, düz lahit teknesi ve semerdamlı kapaktan oluşmaktadır. Büstlü ve hayvan figürleri bulunan lahitler MÖ 5-4. yy. özelliklidir. Bu alanda lahit mezarların yanı sıra bir dikme mezar ve sunaklar, etrafa yayılmış halde bulunmaktadır.

Kocagedik Tepesi’nin kuzeyinde yer alan Orta Tepe’nin güneybatı eteklerinde, oldukça nitelikli, bosajlı kesme taşlardan yapılmış; kare planlı, Helenistik Dönem özelliği gösteren bir yapı ile bu yapının çevresinde konumlanmış yapı kalıntıları ve bunların yakınlarında, işliklere ait bekletme çukurları ve sarnıçlar yer almaktadır. Bölgenin genelinde yayılım gösteren Likya tipi lahit mezarlar bu alanda da mevcuttur.

Kocagedik Tepesi’nin güneydoğusunda, mevcut çoban evinin yakınındaki tepeciğin üzerinde ve eteklerinde de tarımsal amaçlı kullanılan bir çiftlik yerleşimi ve hemen önünde teras duvarları ile düzenlenmiş bir alanla karşılaşılmaktadır. Çiftlik yerleşiminin bulunduğu tepeciğin eteklerine doğru, Likya tipi, kapağı devrik durumda bir lahit bulunmaktadır.

Kültür ve Turizm Bakanlığı – Likya Yolu