Meserburnu Caddesi üzerinde bulunan Kocataş Yalısı’nı 19. Yy. sonunda, II. Abdülhamit döneminde kısa bir süre sadrazamlık yapan Abdurrahman Nurettin Paşa, Balyan Ailesi’nden Mimar Sarkis Balyan’a yaptırmıştır. Yalı, gerisinde bulunan büyük bir koruluk alan içerisindedir.

Neo-Klasik üslupta ahşap bağdâdî teknikle inşa edilen yapı ortada üç katlı ana bölümle, her iki yanda ikişer katlı servis binalarından oluşur. Bu binalarla ana bina arasında her iki katta da bağlantı sağlanmıştır. Rokoko bezemeleriyle dikkat çeken binaya üç açıklıklı bir portikle girilir. Portiğin dört ahşap kolonu üzerinde iki katlı çıkma yükselir. 1

Köşk, Sultan II. Abdülhamit’in çocuklarından Şehzade Ahmet Efendi tarafından satın alınmış, daha sonra da Şakir Rifat Atılhan’a geçmiş, ondan da 1929 yılında Necmettin Molla Kocataş yalıyı satın alarak buraya yerleşmiştir. Mustafa Kemal Atatürk dahil dönemin birçok ünlü ismi bu yalıda konaklamıştır. 2

Anıtlar Kurulu tarafından 1971 yılında 46 koruma no ile tescil edilmiş olan yalı günümüzde, Six Senses Kocataş Mansions adı ile Sait Paşa Yalısı ile birlikte otel olarak hizmet vermektedir.

1 Dünden Bugüne İstanbul Ansiklopedisi, c.5, sh.39.

2Sinan Kurtaran