4 yy’da ortaya çıkan Hristiyanlığın Nesturi mezhebi, merkez kilisesini Bağdat’a kurmuştur. Kilise daha sonra Urmiye’ye oradan ise 1670’li yıllarda Hakkari’nin Koçanis köyüne (Konak) taşınmıştır. Nesturi mezhebi Hakkari’ye yerleşmesiyle Roma Katolik kilisesi ile bağını koparmıştır. Bu tarihten sonra Koçanis Kilisesi dünyada yaşayan tüm Doğu Asur Kilisesi’ne (Doğu Asurileri ya da Nesturiler) bağlı Asurilerin merkezi patriklik konumuna gelmiştir. Kilise Nesturilerin hem dini hem de yönetimsel merkezi olmuştur ve bu konumu Nesturilerin Hakkari topraklarını tamamen  terk etmek zorunda kaldıkları 1915’li yıllara kadar korumuştur. Bu süre içerisinde 9 patrik görev yapmıştır.

Cephenin çatıya yakın üst kesiminde batı tarafta sekiz satırlık Nesturi dilinde bir kitabe yerleştirilmiştir. Kilisede biri bu kitabenin altında, diğeri ortaya yakın yerde olmak üzere dairesel şekilde iki güneş saati yer almaktadır.

Bugün bu önemli tarihi yapı definecilerin tahribatı nedeniyle harabe durumdadır.