Batman il merkezinin 14 km. güneyinde, Oymataş köyünün 1 km. güneybatısında ve Batman Çayı’nın Dicle Nehri’yle birleştiği noktada yer almaktadır. Höyük,
Kuriki Höyük 1 ve Kuriki Höyük 2 olmak üzere birbirine yaklaşık 70 m uzaklıkta iki tepeden oluşmaktadır.

Dört evrenin tespit edildiği yerleşmede en erken tabaka, ana toprak üzerine kurulmuş olan Son Kalkolitik Çağ’dır. MÖ 4.binyıla tarihlenen bu tabaka, bitişik düzende inşa edilmiş taş temelli evler, tahıl depoları ve mezar yapıları ile temsil edilir. Uzun bir aradan sonra yerleşim yeri, Demir Çağı’nda yeniden iskân edilir. MÖ 1.binyıla tarihlenen bu ikinci yerleşim, daha büyük bir alana yayılmaktadır. Bu dönemin varlığını özellikle Erken Demir Çağ’a tarihlenen ağız kenarı yivli çanaklar ve Asur geleneğini yansıtan kap parçaları kanıtlamaktadır. Söz konusu öneme ait mimari kalıntılar, taş taban ve duvar parçaları ile kil sıvalı silolarla sınırlıdır. Höyüğün üçüncü evresi, MÖ. 1. binyılın sonundan itibaren görülen Part-Roma Dönemi’dir. Bu dönemin kalıntıları, büyük idari yapılar, konutlar ve mezarlık alanı ile tanımlanabilir. Son yerleşim evresi ise Ortaçağ’dan günümüze kadar uzanan dönemlere ait karışık dolgulardan oluşur.

Batman İl Kültür Envanteri – Kuriki Höyük

Adı: Kuriki Höyük
il: Batman
İlçe: Merkez
Köy: Oymataş
Tahribat:
Tescil durumu:
Tescil No ve derece:
Tescil tarihi:
Araştırma yöntemi: Kazı

Kuriki Höyük, Batman il merkezinin 14 km. güneyinde, Oymataş Köyü'nün 1 km. kadar güneybatısında, birbirine yaklaşık 70 metre mesafedeki iki tepeden oluşan bir höyüktür. Batman Çayı ile Dicle'nin birleştiği bölgededir.[1]

1. ^ "Aktüelarkeoloji". 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2012.