Madran Baba dağına adını veren kişinin, Batı Anadolu’nın fethinde görev alan ve üstün güçlere sahip alp-erenlerden olduğu düşünülmektedir. Türbe dağın en yüksek noktasında yer alır (1786 metre). Mezarın olduğu nokta kubbeyle örtülmüş küçük oda şeklindedir. Sıvalı ve yeşil-kırmızı renk boyalıdır. Türbenin etrafında moloz taştan yapılmış başka yapı birimleri de mevcuttur. Öte yandan zirve çevresinde çeşitli anlatılara konu olan daha başka çok sayıda eren mezarı mevcuttur.

Madran Baba’ya ilişkin en yaygın anlatı, Okçu Musa adını taşıdığı ve Fatih Sultan Mehmet’in okçubaşısı olduğu yönündedir. Buna göre Okçu Musa Bozdoğan İlçesi Amasya Köyü’nden saraya gitmiş ve başarısıyla takdir görüp okçubaşılığa kadar yükselmiştir. Öldüğünde bu dağın zirvesine gömülmeyi vasiyet eden Okçu Musa, vefatının ardından mumyalanarak buraya getirilmiş ve defnedilmiştir. Bu anlatının gerçeklik payı oldukça düşük görünmektedir zira Okçu Musa kendi adına İstanbul’da cami yaptırmıştır ve camide avlusunda Okçu Musa’ya ait olduğu yazılı mezar mevcuttur.