Manisa Sarayı, Sultan II. Murat döneminde yaptırılmış bir yapıdır. XV. yüzyılın ortalarında yaptırılan bu saray kompleksi II. Mehmet döneminde genişletilmiş ve yeni yapılar eklenmiştir. Osmanlı döneminde Manisa şehri, şehzadelerin görev yaptığı şehzadeler kenti işlevini üstlenmiştir. Şehzadelikleri sırasında pek çok padişah bu sarayda ikamet etmiş ve sarayın gelişimine katkıda bulunmuştur. Bu padişahlar arasında II. Mehmet, I. Süleyman, II. Selim, III. Murat ve III. Mehmet bulunmaktadır.

Saray-ı Şehzadegan olarak da bilinen bu saray yapısı 1595 yılına kadar aktif olarak kullanılmıştır. Bu tarihten sonra sancaktan yetişmenin kaldırılmasıyla şehrin şehzadeler kenti kimliği sona ermiş ve saray terk edilmiştir. Fakat saray yapılarının bir kısmının ilerleyen zamanlarda da onarılıp kullanılmaya devam edildiği bilinmektedir. Tüm bunlara rağmen Manisa Sarayı zamana yenik düşmüş ve pek çok yapısı bugüne ulaşamamıştır. Ayrıca Kurtuluş Savaşı sırasındaki Manisa Yangınında saray yapılarının ahşap kısımları yanmış ve harap olmuştur. Bugün Manisa Sarayından sağlam kalabilen tek yapı Fatih Kulesi olarak bilinen binadır. Bunun dışında birkaç hamam kalıntısından başka hiçbir şey günümüze ulaşamamıştır.

Toplam 16 şehzadenin sancakbeyliği yaptığı Manisa Sarayından, Evliya Çelebi’de Seyahatnamesinde bahsetmiştir. Saray, yaklaşık 56 dönümlük alan içerisinde kurulmuştur. Günümüzde Fatih Parkı, Cumhuriyet Meydanı, Hükümet Konağı, Yirmi İki Sultanlar Türbesi ve Kitapsaray’ a kadar olan alanı kapsamaktadır.

Şehzadeler Kaymakamlığı