Memi Baba Türbesi, Kozana’nın 22 km doğusunda, Köseler (Thimaria) ile Sofular (Kapnachori) köyleri arasında yer almaktadır. 1915’te Memi Sultan Türbesi’ni ziyâret eden İngiliz arkeolog W. F. Hasluck, 1826’da tekkenin müsadere ile kapatıldığını 1875’te ise tekrar açıldığını ve evli dervişlerin ikamet ettiklerini bildirir. Hazîrede, bir tanesi 1051 (1641) târihli olan Bektâşî başlıklı pek çok mezarın bulunduğunu zikreder.

Yapının banisinin Zülfikâr Bey olduğu belirtilmiştir.

1826’da Bektâşî tekkelerinin seddolunmasından sonra Memi Baba Tekkesi de kapatılmış, 1875’te tekrar faaliyete geçmiştir. Bu arada 49 yıl kapalı kalan tekke yeniden faaliyete geçtiğinde tâmir edilmiş olmalıdır. Süsleme özelliklerini göz önüne aldığımızda, mevcut tekne tavanın, 1875’teki muhtemel onarımda yapıldığını düşünüyoruz. Türbenin kare planlı olması ve mevcut ahşap tavanın 19. yüzyıl özelliği göstermesi Evliyâ Çelebi’nin ifâdesiyle de örtüşmektedir. Buna göre türbenin ilk hâlinin kubbeli olması muhtemeldir.[1]

Kaynak:

[1] Yılmaz, M. E. (2023). Kiliseye Çevrilen Türk Eserleri (pp. 1018-1029). YTB Yayınları. | Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (ytb.gov.tr)