Murat Köşkü

Murat Köşkü İzmir'in Bornova ilçesinde İngiliz Edwards ailesi tarafından 1880 yılında yaptırılmış olan köşktür. Köşk ingiliz aileden sonra evi teslim alan Murat ailesinin ismini almış bu aileninde köşkü terk etmesiyle uzun süre boş kalmıştır. Bir dönem çocuk yuvası olarak kullanılan köşk 2001 yılında mülkiyetinin ait olduğu Başbakanlık Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında yapılan bir protokol uyarınca kapsamlı bir restorasyon uygulamasının gerçekleştirilmesinin ardından kulanıma açılmıştır. Restorasyon sonrası bir süre üniversite öğrencilerine yönelik sosyal hizmet merkezi olarak hizmet vermiş, 2005 yılında Ege Üniversitesi’ne tahsis edilmiş ve günümüzde öğrenci toplulukları için iletişim ve toplantı merkezi olmasının yanı sıra kafeteryasıyla da hizmet vermektedir.