Türkiye ve Türklere karşı sempatisi ile tanınan ve 1935-1944 yılları arasında Türkiye’de dini görevde bulunmuş olan Papa XXIII. Ioannes’ın (Jean) heykeli Papa XIV. Benedictus’un 30 Kasım 2006 yılındaki Türkiye ziyaretinde açılmıştır. St. Antuan Latin Katolik Kilisesi’nin avlusunda yer almaktadır.

St. Antuan Katolik Kilisesi bahçesinde Papa Ronacalli heykeli, 2020

Papa XXIII. Ionnes Heykeli, XXIII. Ioannes'nin İstanbul'da St. Antuan Katolik Kilisesi bahçesinde bulunan heykeli.

Vatikan’ın Türkiye temsilciliği tarafından İtalya'da yaptırılmıştır.[1] Heykel 2006'da Harbiye'de, Notre Dame de Sion Fransız Kız Lisesi’nin avlusunda bulunan Saint Esprit Kilisesi'ne dikilmiş ve Papa XVI. Benedictus'un Türkiye'yi ziyareti sırasında 30 Kasım 2006'da açılışı yapılmıştır.[2]

Bu heykel, 1921'de dikilen Papa XV. Benedictus heykelinden sonra Saint Esprit Kilisesi bahçesine dikilen ikinci Papa heykeli idi.[3] XXIII. Ionnes heykeli, sonraki yıllarda St. Antuan Katolik Kilisesi bahçesine taşındı.

1935 -1944 yılları arasında İstanbul'da gayrı resmî Vatikan temsilcisi olarak görev yapan Angelo Giuseppe Roncalli, 1958'de papa seçilip XXIII. Ioannes adını almıştı. Türkiye'de "Papa Roncalli" olarak bilindi. 1963'teki ölen Papa Roncalli, 2000'de "ermiş" (blessed); 2014’te "aziz" ilan edilmiş[4] ve Vatikan'daki aziz ilan ediliş töreni, bahçesinde heykelinin bulunduğu St. Antuan Kilisesi’nde de canlı olarak ve Türkçe tercümeyle yayınlanmıştır.[5]

1. ^ "İstanbul'a hayran gitti". Milliyet. 2 Aralık 2006. 26 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2023.
  2. ^ "'Türkleri çok seviyorum' diyen Papa'ya heykel". Gazete Vatan. 29 Eylül 2021. 26 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2023.
  3. ^ Özgtürk, Hilal (3 Aralık 2014). "Papa 15. Benoit'nın heykeli için Vahideddin 500 lira vermiş "İstanbul'un göbeğinde bir Papa'nın heykeli var"". Habertürk. 26 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2023.
  4. ^ Çoban, Bekir Zakir (23 Aralık 2017). "Angelo Giuseppe Roncalli'nin İstanbul Günleri". Tarih ve Gelecek Dergisi. 3 (3): 46-61. doi:10.21551/jhf.364837. ISSN 2458-7672. 30 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2023.
  5. ^ Koçbaş, Uğur (27 Nisan 2014). "'Türk Papa'ya Türkiye vefası". Gazete Vatan. 26 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2023.